Hoe hard treft de handelsoorlog China?

Een Chinese draak passeert langs het vogelneststadion. ©AFP

Vandaag komt China met cijfers over haar economische groei. Het is uitkijken naar welke impact de handelsoorlog heeft.

China publiceert vandaag als eerste groot land cijfers over de economische groei in het derde kwartaal. Economen kijken uit naar de impact van de handelsoorlog tussen de VS en China. Ze voorspellen dat de kwartaal-op-kwartaalgroei van de Chinese economie is gedaald naar 1,6 procent, tegenover 1,8 procent in het tweede kwartaal. De jaar-op-jaargroei vertraagde wellicht naar 6,6 procent, versus 6,7 procent. De verwachting is ook dat de groei van kleinhandelverkopen en investeringen standhield in september terwijl de industriële productie een groeivertraging kende.

De VS hebben sinds begin juli in drie stappen de importtaksen op Chinese producten met een waarde van 250 miljard dollar verhoogd. De Amerikaanse president Donald Trump heeft ermee gedreigd de importtaksen op andere Chinese goederen met een waarde van nog eens 267 miljard dollar op te trekken. China mikt dit jaar op een economische groei van ongeveer 6,5 procent. Die doelstelling lijkt haalbaar.

De cijfers van de Chinese economie in het derde kwartaal tonen wellicht een vertekend beeld. Op 24 september hieven China en de VS een nieuwe belastingsronde op elkaars export. Dat leidde wellicht tot een boost van de export in september omdat bedrijven snel grote hoeveelheden goederen vervoerden om de belasting te ontwijken. 

Een duidelijker beeld is te zien in de groeicijfers van de industriële productie. Die daalde in augustus tot 3,3 procent op jaarbasis, het laagste peil in 12 jaar. Als daar een verdere vertraging te merken is, wijst dat erop dat de toename van de export tijdelijk is. 

De werkloosheidsgraad is op dat vlak nog relevanter. China publiceert twee werkloosheidsgraadmeters. Enerzijds meet het de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen. Die daalden de afgelopen kwartalen. Anderzijds stelt China een indicator op via een enquête bij de gezinnen. Die staat dichter bij de graadmeters die het westen hanteert. Volgens die maatstaf nam de werkloosheid in het tweede kwartaal af alvorens weer toe te nemen. 

Het onderdeel van de economie waar de groei niet afneemt zijn de investeringen. De investeringsgroei nam sinds begin dit jaar nog toe. De vraag is hoe lang het sentiment sterk genoeg blijft om die investeringsdrift te ondersteunen.

De Chinese groeicijfers zijn relevant voor de aandelenmarkten. Gisteren dook de beurs van Shanghai nog 3 procent lager naar het laagste peil in 4 jaar. Nadien kregen ook aandelen op Wall Street een stevig verlies te verwerken. Een van de beleggerszorgen is de vertragende economische groei. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud