Hoe hoog is de Europese inflatie?

Dinsdag weten we hoe hoog de inflatie is in het eurogebied. ©EPA

Er is veel neerwaartse druk op het prijspeil in de eurozone door de economische gevolgen van de coronacrisis en de lagere olieprijs.

Dinsdag om 11 uur weten we hoe hoog de inflatie in het eurogebied is in juni. Economen rekenen op een geldontwaarding van 0,2 procent in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar. 

Daarmee dreigt het inflatiecijfer wederom - vorige maand bedroeg de inflatie 0,1 procent - ver onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) uit te komen. De ECB streeft een jaarlijkse inflatie na van onder maar dichtbij de 2 procent.

Olieprijs

De zeer lage inflatie is voor een belangrijk deel het gevolg van de flink gedaalde olieprijs. Op dit moment kost een vat Brent Noordzeeolie zo'n 41 dollar, tegenover zo'n 67 dollar in juni vorig jaar: een daling van bijna 40 procent. Niet vreemd dus dat de kerninflatie - waarbij voedsel en energie buiten beschouwing blijven - op een hogere 0,8 procent geschat wordt. 

Door de quarantainemaatregelen die overheden dit jaar moesten nemen om het coronavirus tegen te gaan, donderde de vraagkant van de economie in elkaar. Daardoor implodeerde ook de vraag naar ruwe olie. Daarnaast nam het aanbod van olie flink toe omdat Saoedi-ArabiĆ« de olieproductie stevig opvoerde als gevolg van een conflict met Rusland. De fors lagere vraag en het hogere aanbod deden de olieprijs kelderen. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie is voor bepaalde leverdata zelfs enige tijd negatief geweest omdat er niet genoeg opslagplaatsen waren om de overtollig geproduceerde olie te parkeren. 

Nu de quarantainemaatregelen wereldwijd fors zijn verminderd, begint de economische vraag weer aan te trekken. In combinatie met nieuwe productiebeperkingen door het oliekartel OPEC zorgt dat ervoor dat de olieprijs inmiddels wat hersteld is. 

Neerwaartse druk

Maar het is niet enkel de lagere olieprijs die op de inflatie drukt, want ook een kerninflatie van 0,8 procent is buitengewoon laag. Zeker op korte termijn zal de inflatoire druk sterk negatief zijn door de coronacrisis, omdat de quarantainemaatregelen de Europese economie sterk doen krimpen. In het eerste kwartaal kwam de economische teruggang neer op 3,8 procent

De lage inflatie zet extra druk op de Europese Centrale Bank om verdere stimulusmaatregelen te nemen. Onlangs kondigde de monetaire autoriteit nog aan om 600 miljard extra in de economie te pompen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud