Hoe hoog is de werkloosheid in Europa?

De werkloosheid in Europa komt mogelijk op 8,2 procent uit in april. ©BELGAIMAGE

De Europese werkloosheidsgraad is veel lager dan in de VS door maatregelen als tijdelijke werkloosheid.

Woensdag om 11u weten we hoe hoog de werkloosheid in het eurozone is. In ieder geval lager dan in de VS.

Uit een peiling van het persbureau Bloomberg blijkt dat economen verwachten dat de Europese werkloosheid in de maand april gestegen is tot 8,2 procent (maart: 7,4 procent). Dat zou het hoogste niveau zijn sinds juli 2018. Door de quarantainemaatregelen, die de gehele maand april van kracht waren, moesten veel winkels en fabrieken hun deuren sluiten. Veel bedrijven zagen daardoor de inkomsten drastisch dalen, terwijl de vaste kosten gewoon doorliepen. Niet vreemd dat een aantal bedrijven zich genoodzaakt zag om arbeiders te ontslaan. 

Toch valt een werkloosheidspercentage van 8,2 procent in de eurozone nog behoorlijk mee, want in de VS ziet het plaatje er nog veel slechter uit. Daar bedroeg de werkloosheidsgraad in april maar liefst 14,7 procent, het hoogste niveau sinds de jaren 40. Het cijfer voor mei - dat vrijdag bekend wordt - lijkt niet veel beter te worden, want economen voorzien een werkloosheidspercentage van bijna 20 procent. Waarom scoren de VS zoveel slechter op het gebied van werkloosheid dan Europa?

Tijdelijke werkloosheid

Bull, Bear & Bas: 'Griezelige stijging Amerikaanse werkloosheid'

De VS hebben, in tegenstelling tot hier in de eurozone, geen systeem van tijdelijke werkloosheid waarbij de overheid bijspringt om ervoor te zorgen dat werknemers bij noodlijdende bedrijven minder werken maar niet ontslagen worden. In Amerika beland je als werknemer dus veel sneller op straat. Dat heeft overigens ook een grote persoonlijk impact op het privéleven van Amerikanen (zie video voor meer informatie). 

Woensdag krijgen we overigens ook al een voorproefje op het Amerikaanse arbeidsmarktcijfer van vrijdag, want het ADP brengt cijfers naar buiten over de werkgelegenheid in de privésector (14u15). Verder kunt u uitkijken naar de fabrieksbestellingen in de VS (16u) en naar het ondernemersvertrouwen in de Amerikaanse dienstensector (ISM, 16u). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud