Hoe presteerde de Amerikaanse economie in juli?

Vandaag zien we hoeveel de Amerikaanse industriële productie is gegroeid in juli. ©BELGAIMAGE

Vandaag publiceren de VS cijfers van de industriële productie en kleinhandel, twee belangrijke economische indicatoren. De industrie voelt de impact van de handelsoorlog.

De groei van de Amerikaanse economie lijkt over haar hoogtepunt heen. Dat bleek uit het maandelijkse jobrapport dat begin deze maand uitkwam. In de maand juli steeg het aantal banen met 164.000 tegenover 193.000 in de maand juni. Daar kwam nog eens bovenop dat uit de herziene cijfers voor de maanden mei en juni bleek dat er 41.000 jobs minder waren bijgekomen dan eerder meegedeeld. 

De afkoeling is voor een belangrijk deel te wijten aan de wereldwijde groeivertraging en het handelsconflict tussen de VS en China. De zorgen over de handelsoorlog waren weer helemaal terug toen de Amerikaanse president Donald Trump in mei een verhoging van de heffingen aankondigde op 200 miljard dollar aan Chinese exportproducten

Begin juli was er even een sprankeltje hoop op een oplossing door een bespreking tussen Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping op de G20-top in Osaka. De twee landen zouden de handelsbesprekingen heropstarten, maar eind juli werden deze besprekingen alweer stopgezet. Donald Trump deed het conflict begin deze maand nog escaleren door nieuwe importtarieven aan te kondigen. Dinsdag bleek echter dat de VS een deel van deze tarieven uitstellen tot 15 december.

Impact op industriële productie

De gevolgen van de handelsoorlog beginnen steeds meer op te duiken in de Amerikaanse economische cijfers. Vooral de industrie voelt het handelsconflict, omdat zij meer exporteert dan de dienstensector.

De groei van de industriële productie kwam in juni tot stilstand. Het was al de vierde maand dit jaar dat de industriële activiteit niet groeide of kromp. Voor de maand juli voorspellen economen niet veel beterschap. De verwachting is dat de industriële productie met 0,1 procent maand op maand is gestegen.

Naast de groei in de industriële productie komen we vandaag ook te weten hoe het gesteld is met de omzet van de Amerikaanse detailhandel. Economen voorspellen een omzetstijging van 0,3 procent voor de maand juli. In juni groeide de omzet met 0,4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect