Hoe somber zijn de Duitse ondernemers?

De Ifo-index maakt vrijdag duidelijk hoe het sentiment onder de Duitse ondernemers is. ©REUTERS

De markten kijken vrijdag met enige ongerustheid uit naar de Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen uitdrukt.

De Ifo-index was in december gedaald tot 101 punten, een teken dat de Duitse ondernemers zich steeds meer zorgen maken. De groei van de wereldeconomie vertraagt en als belangrijk exportland voelt Duitsland dat aan den lijve. De Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de nakende brexit – mogelijk zonder akkoord – wegen ook op het gemoed.

Economen verwachten volgens Bloomberg dat de bedrijfsleiders bij onze oosterburen deze maand nog iets somberder zijn geworden. De Ifo-index van het zakenklimaat zou nog iets verder teruggevallen zijn, tot 100,7 punten. Ook de inschatting van de huidige toestand en de verwachtingen zouden verder gedaald zijn.

Beleggers zullen de Ifo-index met extra aandacht bekijken omdat volgende week ook de bbp-cijfers van de eurozonelanden bekendgemaakt worden.

Bpost

Aanvullend op het Duitse ondernemersvertrouwen, dat om 10 uur gepland is, volgt om 15 uur ook het Belgische ondernemersvertrouwen, beter bekend als de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank.

Op Euronext Brussel is het uitkijken naar de koersreactie op de zwakke jaarresultaten van Quest for Growth. De privak leed verlies en keert geen dividend uit. Bij Bpost stapt dan weer een belangrijke manager op, Kurt Pierloot.

De Europese beurzen sloten donderdag gemiddeld een half procent hoger. De indexwinsten verdwenen even toen ECB-voorzitter Mario Draghi zich erg bezorgd toonde over de groeivertraging in de eurozone, maar herstelden daarna deels. In Brussel eindigde de Bel20 vlak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud