Hoe staat de Europese financiële stabiliteit ervoor?

Dinsdag publiceert de ECB het halfjaarlijkse stabiliteitsrapport voor de financiële sector. © Sofie Van Hoof

Dinsdag krijgen we een eerste zicht op de impact van het coronavirus op de Europese financiële sector.

Dinsdag komt de Europese Centrale Bank (ECB) met haar stabiliteitsrapport over de financiële sector. Daar zal de term 'COVID-19' zeker in terug te vinden zijn. 

In het laatste rapport - dat zes maanden geleden uitkwam - zag de monetaire autoriteit dat de lage rente weliswaar de economie ondersteunt, maar ondertussen wel zorgde voor negatieve bijeffecten. Zo waren er 'tekenen van excessief risicogedrag' in sommige sectoren waar bedrijven teveel schulden aangingen, deels als gevolg van de lage rente. Tegelijkertijd steeg ook de blootstelling aan risicovolle activa bij de niet-banken zoals beleggingssfondsen, verzekeraars en pensioenfondsen. De banken verstevigden verder, maar hadden wel last van toenemende winstdruk. 

Corona

Maar dat was allemaal voordat de draak van chaos die corona heet ten tonele kwam. Door dat monster zagen bedrijven hun schulden de afgelopen weken stijgen. Logisch, want terwijl de inkomsten hard daalden als gevolg van de lockdownmaatregelen bleven de vaste kosten gewoon doorlopen. Om bedrijven liquide te houden heeft de ECB - samen met de nationale overheden - juist voor een golf aan liquiditeit gezorgd. 

Het is dan ook aannemelijk dat de uitstaande kredieten van banken aan de private sector stevig zijn geklommen. Dat bleek overigens al in maart, toen de centrale bank cijfers publiceerde over de kredietverstrekking aan de private sector:

Hetzelfde mogen we verwachten van de zogenaamde 'non performing loans', de probleemkredieten. Door de quarantainemaatregelen zal het water bij sommige ondernemingen aan de lippen staan, waardoor de terugbetaling in gevaar komt.

Ingehouden dividenden

Een meevaller is dan weer dat maandag uit onderzoek van de ECB bleek dat de Europese grootbanken voor 27 miljard euro aan dividenden hebben geschrapt. De monetaire autoriteit had banken eerder opgeroepen om geen dividenden uit te keren, zodat ze een appeltje voor de dorst hadden gedurende de coronacrisis. 

Initieel zouden banken over het voorbije boekjaar voor 35,6 miljard aan dividenden uitkeren. Daarvan werd 6,2 miljard daadwerkelijke uitgekeerd voor de ECB haar advies afgaf op 27 maart. Na het advies werd er nog voor 2 miljard euro aan dividenden uitbetaald. De niet uitgekeerde dividenden zijn ongeveer 1,8 procent van het eigen vermogen van de bank. Met de ingehouden winsten verstevigen banken hun kapitaal, zodat ze mogelijke kredietverliezen beter kunnen opvangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud