Hoe sterk was de Amerikaanse economie rond de jaarwisseling?

Een timmerman gebruikt een waterpas bij de bouw van een nieuwe woning in Californië. De Amerikaanse woningbouw draait op volle toeren. ©Bloomberg

De VS publiceren vandaag verscheidene cijfers over de economische conjunctuur in december en begin januari.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS is in december met 1,1 procent gestegen naar 1.380.000 op jaarbasis, voorspellen economen. Als die prognose klopt, bereikt de nieuwbouw het hoogste peil sinds 2007. De bouwsector bloeit omdat de rente laag is, de stijging van de werkgelegenheid de koopkracht opkrikt en de zeer lage werkloosheid het consumentenvertrouwen ondersteunt. Het aantal bouwvergunningen, een voorlopende indicator van de bouwactiviteit, bereikte al in november het hoogste niveau in 13 jaar.

De industrie heeft het veel moeilijker dan de bouwsector. Economen verwachten dat de industriële productie in december met 0,2 procent is gedaald. Daardoor was de productie 1 procent lager dan eind 2018. De krimp van de industrie is vooral te wijten aan de handelsoorlog tussen de VS en China. Beide landen hebben de jongste twee jaar herhaaldelijk de importtaksen op elkaars producten verhoogd. Dat protectionisme trof vooral de industrie, omdat dat de meest exportgerichte sector is.

Maar er is beterschap op komst. De VS en China sloten half december een gedeeltelijk handelsakkoord en ze hebben dat akkoord deze week ondertekend. China belooft de komende twee jaar de aankoop van Amerikaanse industriële en andere producten met 200 miljard dollar te verhogen. Als Peking die belofte houdt, moet dat vrij snel leiden tot een stijging van de bestellingen bij de Amerikaanse industrie.

De Amerikaanse consument anticipeerde al in het vierde kwartaal van vorig jaar op een handelsdeal. Daardoor voorspellen economen dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in de eerste helft van januari stabiliseerde op een hoog peil. De Universiteit van Michigan publiceert vandaag cijfers over het consumentenvertrouwen begin dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud