Hoe zit het met de tapijtkevers bij Balta?

Vandaag komt de tapijtgroep Balta met cijfers over 2019. © Sofie Van Hoof

De tapijtgroep stuurde in december nog een winstwaarschuwing uit door een waaier aan problemen.

Vrijdag komt Balta voorbeurs met zijn resultaten over het laatste kwartaal van 2019. De maker van karpetten en tapijten zei eind vorig jaar al te verwachten dat de winst zou dalen met 5 à 9 miljoen euro, omdat de onderneming last heeft van enkele vervelende tapijtkevers. In Amerika had de groep last van vertragingen in de levering van tapijten voor buitenshuis. Tevens wilden in de VS de activiteiten in de e-commerce niet snel genoeg van de grond komen en waren de kosten ervan hoger dan gedacht. Voorts zag het bedrijf een negatieve impact op de omzet in het vierde kwartaal door de voorraadopbouw die eerder plaatsvond bij bedrijven door de brexit. 

'Wij denken dat de brutobedrijfswinst in het vierde kwartaal op vergelijkbare basis is gedaald met zo'n 25 procent tot 17,2 miljoen euro. Op jaarbasis zien we de winst uitkomen op 71,7 miljoen. Dat lijkt in lijn met de verlaagde vooruitzichten van de onderneming', stelt analist Wim Hoste van KBC Securities. Hoste zegt dat er door de zware schuldenlast van het bedrijf weinig opwaarts potentieel is op de korte termijn.

Herfinanciering

Ook de herfinanciering van de hoge schulden is een probleem. Om aan de verplichtingen te blijven voldoen verkocht de tapijtenboer onlangs nog twee fabrieken (enkel vastgoed) in Tielt en Sint-Baafs aan banken. Die deal levert 42 miljoen euro op, waarmee de groep 35 miljoen euro aan leningen kan terugbetalen die in september zouden vervallen. De nettoschuld gaat niet omlaag, ondanks het verlies van eigendom. Dat komt doordat financiële leasing, wat de huur van de fabrieken eigenlijk is, door de banken nog altijd als schuld wordt beschouwd. Dat betekent dat de nettoschuld van Balta op 277 miljoen euro blijft hangen.

'Toch behoud ik mijn koopadvies omdat het aandeel laag gewaardeerd is', zegt de analist. 'Ik geloof verder dat de herstructureringsmaatregelen en de lagere materiaalprijzen het momentum van de winst in 2020 kunnen verbeteren.' Hoste houdt zijn koersdoel voor Balta op 4 euro.

Beleggers kunnen daarnaast uitkijken naar de cijfers van stroomnetbeheerder Elia en het mediabedrijf Roularta . Daarnaast weten we vrijdag hoe het gesteld is met de Amerikaanse werkgelegenheid. Economen denken dat er in de maand februari 175.000 banen zijn gecreëerd. De werkloosheidsgraad bleef mogelijk op 3,6 procent steken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud