Hoeveel banen zijn er bijgekomen in de VS?

Arbeiders assembleren wasmachines in een fabriek in Clarksville, Tennessee. ©EPA

De markten kijken vandaag met argusogen uit naar het Amerikaanse banenrapport. Het is onzeker of dat zal meevallen.

Op de eerste vrijdag van elke maand maakt het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend hoeveel nieuwe arbeidsplaatsen de maand voordien werden gecreëerd in de grootste economie ter wereld. Het cijfer verschijnt om 14.30 uur Belgische tijd en wordt steevast nauwlettend in de gaten gehouden. Vooral daar er een verband is tussen de sterkte van de arbeidsmarkt en het rentebeleid van de Federal Reserve.

Economen verwachten dat er in mei 175.000 nieuwe jobs zijn bijgekomen in de Verenigde Staten. Dat is in de privésector en de openbare sector samen, maar zonder rekening te houden met de landbouwsector. Het cijfer van 175.000 ligt wel een stuk lager dan in april, toen er 263.000 extra banen werden gecreëerd.

De werkloosheidsgraad zou stabiliseren op 3,6 procent, het laagste peil in 49 jaar. Voorts is de verwachting dat de stijging van de uurlonen stabiel is gebleven op 3,2 procent.

Het is enigszins onzeker of de prognose wel zal gehaald worden. Woensdag publiceerde het sociaal secretariaat ADP immers bijzonder zwakke cijfers over de jobcreatie in de privésector. In mei kwamen er volgens die bron slechts 27.000 banen bij in de privésector, het kleinste aantal in negen jaar. Economen hadden 185.000 extra jobs verwacht.

Gisteren stelden de steunaanvragen wel enigszins gerust. Vorige week bleven de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering stabiel op 218.000, ongeveer in lijn met de verwachting van economen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud