Hoeveel LOVE bij Orange Belgium?

Michaël Trabbia, de afscheidnemende CEO van Orange Belgium ©BELGA

Orange Belgium komt voorbeurs als eerste van de drie Belgische telecomoperatoren met de resultaten over het tweede kwartaal.

De lat ligt niet bijster hoog: analisten verwachten gemiddeld een vlakke brutobedrijfswinst (ebitda) op 79 miljoen euro, bij een licht hogere groepsomzet van 322 miljoen euro. 

Het gros van de inkomsten van Orange Belgium komt uit de maandelijkse factuur voor telecombundels van klanten en is dus relatief coronabestendig. De grootste impact zit in de verkoop van mobieltjes in fysieke winkels, maar daar haalt een operator als doorverkoper sowieso weinig marge op. Een andere impact zijn de lagere roaminginkomsten, omdat Belgen weinig naar het buitenland reisden en er omgekeerd ook minder buitenlandse reizigers in ons land waren. 

De belangrijkste impact van Covid-19 zien we op het commerciële momentum, merkt ING-analist David Vagman op. 'Belgen verkiezen nog altijd de winkel boven het digitale kanaal, dus is de impact van de winkelsluitingen tijdens het tweede kwartaal vrij groot.' 

Het gevolg: analisten verwachten dat LOVE, de scherp geprijsde televisiebundel van Orange Belgium, slechts 10.000 nieuwe klanten kon lokken, tegenover 21.000 in het eerste kwartaal. De groei in de mobiele abonnementen zou met 8.000 zwak blijven. 

De hamvraag is of afscheidnemend CEO Michaël Trabbia weer een prognose voor heel 2020 durft te geven. In april zette hij de initiële prognose - 310 à 330 miljoen euro bedrijfswinst, tegenover 300 miljoen over 2019 - tussen haakjes. De opvolger van Trabbia staat intussen klaar: Xavier Pichon.

Groei?

Ook op macro-economisch vlak verwachten we cijfers. De Europese en Amerikaanse PMI-cijfers, die een beeld geven van de economische activiteit, trekken het meest de aandacht.

Economen denken dat in de eurozone de PMI-indicator in juli met 2,4 punten is gestegen tot 50,9 punten. 50 is de grens tussen krimp en groei, de activiteit in de privésector zou dus weer gegroeid zijn.

De Europese economie bereikte in april een bodem. Sinds mei herstelt ze geleidelijk dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen. Maar de activiteit blijft duidelijk lager dan vóór de coronacrisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud