Honderd jaar eetbaarheid

Eeuweling Tesco ziet zijn honderdste verjaardag overschaduwd door de Brexit. ©AFP

Beleggers kijken uit naar de resultaten van de Britse warenhuisketen Tesco, die haar honderdste verjaardag viert. De halfjaarcijfers vormen een belangrijke barometer voor hoe de Britten de nakende brexit verteren.

Men zegge en schrijve het jaar 1919. De Engelse soldaat Jack Cohen, de zoon van Pools-joodse immigranten, gebruikt na de Eerste Wereldoorlog zijn demobilisatietoeslag om een voorraadje boodschappen aan te schaffen. Hij verkoopt ze in een geïmproviseerd kraampje op de Londense Well Street Market en draait daarbij een omzet van 4 pond, waarop hij - pour la petite histoire - een winst van 1 pond boekt.

Vanuit zijn marktkraam begint Cohen enkele jaren later met de verkoop van thee, die hij inkoopt bij de Britse edelman Thomas Edward Stockwell. Hij voorziet de doosjes van een eigen etiket met de naam 'Tesco'. Die naam combineert de initialen van zijn leverancier (TES) met de eerste letters van zijn familienaam Cohen (CO).

Jack Cohen stichtte Tesco in 1919. ©Wikipedia

Vanuit dat kraampje groeide Tesco  uit tot het op twee na grootste distributiebedrijf in de wereld, na het Amerikaanse Walmart  en het Franse Carrefour  . De keten telt vandaag 7.000 winkels (waarvan 4.500 in het VK) en een half miljoen werknemers. 

Brexit

Wat Jack Cohen als geallieerd oorlogsveteraan allicht nooit had kunnen bevroeden, is dat zijn imperium weldra moet opereren buiten het raamwerk van de Europese Unie. De Britten staan op minder dan een maand van een harde of zachte brexit.

Een harde buitengrens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is een probleem voor Tesco. Dat signaleerde CEO Dave Lewis eerder al. De topman gebruikt daarbij een simpel voorbeeld.

'Als we een krop sla aankopen in Spanje, heeft die een levensduur van vijf dagen voor hij slecht wordt. Nu krijgen we die krop sla binnen 24 uur vanuit Spanje in een Brits winkelrek en kunnen we onze klant na aankoop een houdbaarheid van 4 dagen bieden', zei de topman in juli aan The Daily Mail. 'Als diezelfde krop sla twee dagen vastzit aan de douane, is dat nefast voor de houd- en eetbaarheid. Dan komt het voor ons en voor onze klant niet meer goed.'

Als een krop sla uit Spanje binnenkort 2 dagen vastzit aan de Britse grens, stel ik me toch vragen bij de eetbaarheid.
Dave Lewis
CEO Tesco

Ook de zwakte van het pond en de deuk in het consumentenvertrouwen die de brexit uitlokt, zijn slecht nieuws voor de warenhuisketen. Gezinnen blijven voorlopig volop uitgeven, maar het consumentenvertrouwen is fragiel en kan bij een no-dealbrexit stevig wankelen. Net zo met het pond. De Britse munt is sinds het brexitreferendum in 2016 al 14 procent van haar waarde tegenover de euro verloren. Dat maakt importgoederen voor Tesco fors duurder. Ongeveer een derde van de levensmiddelen in het Verenigd Koninkrijk is afkomstig van het Europese vasteland. 

Ook de timing van de brexit eind oktober is voor Tesco onfortuinlijk. Het is de periode wanneer de keten start met de voorbereidingen van het cruciale kerstseizoen.

Boekhoudschandaal

Onder dat onzekere gesternte zal Tesco vanochtend om klokslag 8 uur onze tijd (7 uur in Londen) halfjaarcijfers publiceren. De markt verwacht een nettowinst van 944 miljoen pond (1,06 miljard euro), of zo'n 7,5 pence (84 eurocent) per aandeel. Dat zou een stijging betekenen van 17 procent tegenover vorig jaar. Die winst puurt de warenhuisketen uit een vlakke omzet. De verkoopcijfers zouden amper groeien (+0,2%) naar 31,7 miljard pond (35,8 miljard euro).

Beleggers kijken vooral uit naar de maatregelen die topman Lewis aankondigt om de keten te wapenen tegen een eventuele harde brexit. En naar de winstbijdrage van Booker, een voedingsgroothandel die Tesco vorig jaar overnam.

Ten slotte stellen beleggers vragen bij enkele ongelukkige exportavonturen van Tesco. Het bedrijf kondigde vrijdag aan dat het de verkoop bekijkt van zijn verlieslatende Poolse tak, de belangrijkste markt voor Tesco in Centraal-Europa. 

Het supermarktconcern trok zich in het verleden al terug uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea omdat het winkelconcept maar matige interesse bij lokale consumenten wekte. Toch bergt het zijn exportambities niet helemaal op en heeft het onder meer een forse uitbreiding op het oog in Thailand. 

Sinds het in 2016 een boekhoudschandaal moest opbiechten, ligt de balans van Tesco steevast onder een vergrootglas.


De balans van Tesco ligt sinds 2016 steevast onder een vergrootglas. Drie jaar geleden moest de keten opbiechten dat ze een veel te hoge inschatting had gemaakt van de winst. Door gegoochel met cijfers bleken veel te hoge resultaten in de boeken te zijn terechtgekomen, wat het concern een schadeclaim van omgerekend 111 miljoen euro opleverde. 

Beurs

Beleggers rekenen straks op een forse winstgroei. De koers van Tesco is aan een stevige klim bezig op de Londense beurs. Het aandeel noteert 20 procent hoger dan in januari. 

Van de 21 analisten die het aandeel volgens Bloomberg opvolgen, hanteren er 14 een koopadvies, 6 een houdenadvies, en slechts 1 een verkoopadvies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud