I've read the news today, oh boy

Hoe zwaar wegen de beelden van een leeg New York City in 'lockdown' op het gemoed van de Amerikaanse consument? ©Photo News

In welke mate raken de sombere krantenkoppen van de jongste paar weken Joe Sixpack, de steunbeer van de Amerikaanse economie?

'I've read the news today, oh boy', start het prachtige 'A Day In The Life' van The Beatles. En dat is meteen de hamvraag van vrijdag: in welke mate laat de Amerikaanse consument, al jaren gewapend met een arsenaal kredietkaarten dé steunbeer van de wereldeconomie, de armen zakken bij het lezen van de sombere krantenkoppen van de jongste paar weken? 

Het antwoord krijgen we deze middag van de onderzoekers van de University of Michigan (UMich) in Ann Arbor. Zij organiseren sinds 1946 een rondvraag bij de Amerikaanse consument, de archetypische 'Joe Sixpack'. Eerst driemaandelijks en sinds 1978 maandelijks. Uit een stevige vragenlijst distilleren de onderzoekers een barometer, die meet in welke mate de Amerikaan vertrouwen heeft in de economie in het algemeen en zijn financiën in het bijzonder. 

'A Day In The Life', The Beatles

Het opmerkelijke is dat UMich elke maand twee barometers publiceert, een voorlopige en een definitieve. Er zit vaak een stevig verschil tussen beide en dit keer belooft er zelfs een Grand Canyon te gapen. UMich kwam op 13 maart met het voorlopige cijfer voor maart: een bescheiden terugval van 101 punten naar 95,9 punten. 

Dat cijfer kwam er echter op basis van respondenten die tussen 26 februari en 11 maart antwoordden. Het definitieve cijfer, daarentegen, zal de volledige onderzoeksperiode tot 23 maart weerspiegelen. 12 dagen later, een ander tijdperk: sindsdien incasseerde de Dow de grootste koersval sinds 1987, gingen grote delen van de Verenigde Staten in lockdown en verspreidde het coronavirus - op 11 maart schijnbaar nog grotendeels een Aziatisch en Europees probleem - zich zeker in miljoenenstad New York City razendsnel.

Amerikanen die al die krantenkoppen moesten lezen: oh boy! Persbureau Bloomberg denkt dat de barometer potentieel tot 75 punten kan zakken - fors lager dan het voorlopig cijfer van 95,9 punten dus. En dit omdat consumenten over de hele enquête somberder worden, niet alleen de subcategorie 'unfavorable news heard' (vraag A6 in de lijst). 

Het antwoord kennen we klokslag 15 uur. Meteen weer een belangrijk cijfer in a day in the life van de belegger. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud