In welke richting stuurt het oliekartel de olieprijs?

©AFP

Vandaag begint de tweedaagse vergadering van de OPEC-landen. Het oliekartel beslist vandaag of en met hoeveel het de olieproductie beperkt.

Bpost noteert vandaag zonder het interimdividend van bruto 1,06 euro. In Duitsland en de VS zijn er cijfers over de fabrieksbestellingen in oktober die een licht werpen op de gezondheid van de industrie. De VS presenteren ook de handelsbalans van oktober.

De markten kijken het meest uit naar de beslissing die het oliekartel neemt. De OPEC-landen vergaderen vandaag in Wenen en zullen daar eventueel beslissen om de olieproductie te beperken. Die beslissing is relevant voor de olieprijs. Door de grote hoeveelheden olie die de OPEC-landen kunnen oppompen, hebben ze marktmacht. Een forse inperking van de olieproductie kan leiden tot een forse opstoot van de olieprijs.

De OPEC-landen konden gisteren al Rusland aan zich binden. Rusland (geen lid van OPEC) gaat akkoord om zich de eerste 6 maanden te houden aan de productiebeperking die de OPEC-landen hebben afgesproken. 

Maar het kartel staat onder druk. De oliestaat Qatar liet maandag weten dat het niet langer deel wenst uit te maken van het oliekartel. Daarnaast voert Donald Trump de druk op oliegrootmacht Saudi-Arabië op. Trump sprak al meerdere malen het koninkrijk aan over de olieprijs en drukte gisteren in een tweet zijn hoop uit dat OPEC de olieproductie niet zal beperken.

Gisteren raakte ook bekend dat een Amerikaanse ambtenaar die de sancties op Iran overziet, op bezoek was bij de Saudische minister van energie. Dat voedt de speculatie dat Saudi-Arabië wel eens zou kunnen plooien voor de wensen van de VS.

Toch smachten de olielanden naar een hogere olieprijs. Sinds oktober daalde de prijs voor een vat olie met 20 dollar. De olielanden zijn afhankelijk van de olieprijs voor hun begrotingsinkomsten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect