Is beleggersvertrouwen in Duitsland opnieuw gedaald?

De Duitse autosector heeft het moeilijk in Duitsland. ©Jonas Lampens

De ZEW-indicator geeft vandaag een update van het vertrouwen van grote beleggers in de Duitse economie. Woensdag krijgen we de Duitse groeicijfers van het tweede kwartaal.

De markten kijken uit naar de ZEW-indicator, een maatstaf van het beleggersvertrouwen in de Duitse economie. Economen verwachten dat de indicator in augustus voor de vierde maand op rij is gedaald.

De Duitse economie staat al enige tijd op flanellen benen. Het land heeft veel last van de wereldwijde groeivertraging en het handelsconflict tussen de VS en China, dat alvast niet lijkt te gaan minderen in de komende maanden. Onlangs kwam de Amerikaanse president Donald Trump met nieuwe tariefverhogingen op Chinese exportproducten, waarna China besloot de invoer van agrarische producten uit de VS stop te zetten. Daarmee is het conflict verder geëscaleerd en dat komt ook het vertrouwen in de Duitse economie niet ten goede. 

Autosector

De economische tegenwind is ook te zien in de Duitse economische cijfers. De industriële productie daalde in het tweede kwartaal met 1,9 procent. Ook daalde de graadmeter voor het ondernemersvertrouwen - de Ifo-indicator - in juli naar het laagste peil in bijna zes jaar. Vooral de paardenkracht van de auto-industrie is aan het verzwakken. De afnemende vraag uit China en de ontdieseling van de sector raakt autobouwers hard. 

En ook vandaag hoeft u weinig goed nieuws te verwachten uit het land van bier en worst. Economen schatten dat de graadmeter van het beleggersvertrouwen, de ZEW-index, in augustus uitkomt op -28 punten. Dat is een verslechtering tegenover de score van -24,5 punten in juli. Een negatieve index laat zien dat de meerderheid van de analisten de komende maanden een verslechtering ziet van het economische klimaat in Duitsland.

Economische groei

De indicator voor het analistenvertrouwen is niet het enige cijfer over de Duitse economie dat u deze week kunt verwachten. Aanstaande woensdag publiceert Duitsland als laatste groot land van de eurozone cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. Economen voorspellen alvast dat de economie met 0,1 procent is gekrompen. In het eerste kwartaal was er nog een groei van 0,4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud