Is de Duitse ondernemer al wat optimistischer?

Het vertrouwen van de Duitse ondernemer is dit jaar verder gedaald. ©Photo News

De wereldwijde groeivertraging, de internationale handelsspanningen en de brexit gaven eerder een knauw aan het ondernemersvertrouwen.

Straks om 10u weten we hoe het in december gesteld is met het ondernemersvertrouwen in Duitsland. 

Economen verwachten dat algemene Ifo-indicator, een graadmeter voor het sentiment van ondernemers, zal stijgen van 95 naar 95,5 punten. De economen verwachten dat de bedrijfsleiders vooral optimistischer zijn over de economische ontwikkelingen voor de komende zes maanden. De deelindicator voor de verwachtingen zou volgens economen met 0,9 punt klimmen naar 93 punten.

Een verdere verbetering is welkom. Hoewel het ondernemersvertrouwen de jongste maanden licht herstelde, is daarmee slechts een klein deel van de daling in de vorige kwartalen goedgemaakt. Het afgebrokkelde sentiment is vooral het gevolg van de wereldwijde groeivertraging, de internationale handelsspanningen en de onzekerheden rond de brexit.

De Duitse industrie bevindt zich daarbij in het oog van de storm, omdat ze sterk afhankelijk is van de internationale handel. Begin deze maand bleek dat nog dat de Duitse industriële productie in oktober met 1,7 procent daalde, terwijl economen uitgingen van een lichte stijging.

Gunstig nieuws

Maar de laatste dagen is er gunstig nieuws dat het vertrouwen in de economie een duwtje in de rug kan geven. De VS en China bevestigden vrijdag dat ze het eens zijn over een 'eerste fase'-handelsakkoord. Daarnaast kan de verkiezingsoverwinning van de Britse Conservatieven het sentiment wat ondersteunen. De Conservatieven behaalden vorige week een ruime meerderheid in het parlement, waardoor de kans op een harde brexit op korte termijn wegvalt. In het Ifo-cijfer van vandaag zullen deze positieve berichten waarschijnlijk nog niet te zien zijn, omdat de gebeurtenissen te recent zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud