Is de hogere rente dit keer geen valse lente?

Eurostat geeft om 11 uur het Europese groeirapport vrij over het vierde kwartaal. ©EPA

Beleggers rekenen het stevig economische herstel in een stijgende langetermijnrente door. Of dat verhoopte herstel dit keer wel écht is, weten we mogelijk al deze ochtend.

Terwijl maandag op de financiële markten het gros van de aandacht ging naar het miljardenbod op Ablynx, voltrekt zich in de schaduw een minicrash op de obligatiemarkten.

Beleggers nemen niet langer vrede met nagenoeg nulrentend langlopend schuldpapier, nu ze er steeds meer van uit gaan dat het verrassend sterke herstel van de Europese economie de vervaldatum voor het stimulusbeleid van de Europese Centrale Bank snel dichterbij brengt.

De Belgische tienjaarsrente steeg gisteren 6 basispunten naar 0,83 procent, het hoogste peil sinds afgelopen zomer. Ook de Duitse tienjaarsrente ging 6 basispunten hoger naar 0,69 procent, de Duitse vijfjaarsrente stak voor het eerst in meer dan twee jaar de neus boven 0 procent. 

De hamvraag is natuurlijk of de klim van de rente - en bijhorend koersverlies op de obligatiemarkten - dit keer géén valse lente is. De voorbije paar jaar waren er wel meer 'mini-crises' op de obligatiemarkten, maar achteraf bleken beleggers telkens de sterkte van het herstel overschat én de wil van de ECB om de stimulus niet té vroeg af te bouwen onderschat te hebben. 

Hoe sterk de Europese economie 2017 uitgezwaaid heeft, weten we deze ochtend. Om 11 uur maken de cijferaars van Eurostat namelijk bekend hoe sterk de economie in het vierde kwartaal is gegroeid. Economen rekenen gemiddeld op 0,6 procent groei, tegenover 0,7 procent in de zomer. Maar gelet op het beresterke consumenten- en ondernemersvertrouwen is een positieve verrassing zeker niet uitgesloten. 

Nog op de beleggersagenda:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud