Italiaans extraatje voor Ageas-belegger?

©BELGA

De kans is groot dat Ageas-CEO Bart De Smet voor het tweede jaar op rij een extraatje in petto heeft voor de aandeelhouder.

Het is maar een voorproefje op de dolle resultatendag donderdag, maar woensdag voorbeurs komt alvast Ageas met de resultaten. We kunnen de spanning al wegnemen: de resultaten zullen alleszins beter zijn dan over 2016, toen een crisis bij de Britse tak én een miljardenschikking met gedupeerde beleggers van de juridische voorloper Fortis zwaar op de cijfers inhakten. 

De hamvraag is of er net als over boekjaar 2016 een extraatje is voor de belegger. Toen liet de verzekeraar bovenop het reguliere dividend via een speciaal dividend zowat de integrale meerwaarde op de lucratieve exit uit Hong Kong naar de aandeelhouders vloeien. Waarschijnlijk gebeurt nu hetzelfde bij de - weliswaar minder lucratieve - exit uit Italië. 

De jongste jaren kwam Ageas vooral met exits in het nieuws dus. Blijft dus de vraag hoe Ageas zijn stevige oorlogskas zal spenderen. Nog los van de vraag hoe groot die kas nu precies is, want over de kapitaalgeneratie onder de nieuwe regelgeving spuide de verzekeraar vorig jaar op een beleggersdag nog flink wat mist, terwijl net het omgekeerde de bedoeling was. 

Nog op de beleggersagenda vandaag:

  • Op Wall Street viel op een voor de rest vrij geschiedenisloze dag de tuimelperte van Wal-Mart Stores. De warenhuisgigant verloor zo'n 27 miljard dollar beurswaarde - het equivalent van 'een Ahold Delhaize', zeg maar - door tegenvallende e-commerceverkopen in het jongste kwartaal. Dat scherpte weer de vrees aan dat zelfs Wal-Mart het moeilijk heeft om de concurrentie met Amazon aan te gaan. 
  • Meststoffenfabrikant Rosier blijft worstelen met de moeilijke marktomgeving, maar wist dankzij een grotere samenwerking met grootaandeelhouder Borealis het verlies over boekjaar 2017 wel fors terug te dringen. Operationeel was er zelfs een klein plusje. 
  • De lege kas vergroot de kans op een kapitaalverhoging bij het infrastructuurfonds TINC
  • De jaarcijfers zullen waarschijnlijk een forse stijging van de huurinkomsten laten zien bij Qrf. Dit dankzij enkele deals - onder meer in Nederland - die de specialist in binnenstadswinkels vorig jaar sloot. Maar omdat veel deals gesloten worden via de uitgifte van nieuwe aandelen stijgt het ook het aantal 'hongerige mondjes' waarover de winst moet gespreid worden, waardoor de winst per aandeel waarschijnlijk nauwelijks zal toenemen. Dat verklaart, mede door de sombere stemming rond de retailsector, waarom het aandeel Qrf ruim vier jaar onder zijn intekenprijs noteert, ondanks een ruime verdubbeling van de portefeuille over die periode. 
  • Bij Aedifica zal de nettowinst over het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar tot 30 juni tot zo goed als zeker wél in de lift zitten. De specialist in zorgvastgoed heeft niet lang getalmd om de 219 miljoen die hij vorig jaar ophaalde aan het werk te zetten. En aangezien de forse expansie in Duitsland en Nederland deels met goedkope schulden wordt gefinancierd, stijgt het nettoresultaat mee met de portefeuille. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content