Jobs, jobs, jobs

Het einde van de staking bij GM - de eerste in 12 jaar - gaf de Amerikaanse jobcreatie in november naar verwachting een extra boost ©AFP

Met een jobmarkt die op toerental blijft, is de kans groot dat Amerikaanse centraal bankiers volgende week voor de eerste keer dit jaar achterover kunnen leunen.

Elke eerste vrijdag van de maand gaan klokslag half drie de algoritmes die op Wall Street traders vervangen hebben in overdrive. Dan laten de cijferaars van het Bureau of Labor Statistics in Washington hun raming van de Amerikaanse jobcreatie over de voorbije maand op de markten los en het resultaat is een paar nanoseconden pandemonium en zaagtandgrafieken.

Dat cijfer is het mindere nattevingerwerk met een foutenmarge ter grootte van New York City, maar niettemin kan een cijfer een paar duizend boven of onder de verwachting miljarden in beweging zetten. Voor november rekent het legertje Wall Street-economen dat Bloomberg polst op 185.000 jobs. Een stuk meer dan de vrij makke 128.000 banen in oktober, maar dat is vooral omdat zo'n 50.000 werknemers van autoreus General Motors eind oktober weer aan het werk gingen na de eerste grote staking in 12 jaar. 

De werkloosheidsgraad zal met 3,6 procent van de beroepsbevolking naar verwachting dicht bij het laagste peil in een halve eeuw blijven. Zo goed als volledige tewerkstelling dus. Let wel: het lage cijfer is mee te danken aan de behoorlijk Calvinistische manier waarop het BLS de jobstatistieken uit een rondvraag distilleert.

Wie de volle vier weken lang niet actief naar een job speurde, wordt als 'ontmoetigd' uit de werkloosheidsstatistieken geschrapt. Idem voor zij die deeltijds werken maar aangeven een voltijdse job te zoeken. Tellen we die Amerikanen bij de 'brede' werkloosheidsgraad, dan is zo'n 7 procent van de natie werkloos. Nog steeds historisch laag, maar wel het dubbele van de 'officiële' werkloosheidsgraad. 

Een grote impact op de Federal Reserve zal het jobrapport waarschijnlijk niet sorteren. De Amerikaane centraal bankiers hebben er een adembenemende pirouette opzitten in 2019. Niet alleen borgen ze ijlings hun renteverhogingen op, voorzitter Jerome Powell knipte deze zomer ook op drie maanden drie keer in de rente. 

Het is Powell dan ook vergeven dat hij na de derde knip aangaf even achterover te zullen leunen op de vergadering van volgende week. En pas opnieuw zal ingrijpen als er een 'materiële wijziging' is van de economische omstandigheden. Met andere woorden: er zal een spectaculair tegenvallend jobrapport nodig zijn om voor extra vuurwerk te zorgen. In dat geval gaan de algoritmes morgen klokslag half drie pas écht in overdrive gaan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud