Jobs jobs jobs

Een archiefbeeld uit september, toen de GM-fabrieken plat lagen door een staking. De werkhervatting resulteerde in november in een extra sterk banenrapport. ©AFP

Het Amerikaanse banenrapport is vrijdag het enige punt op de beleggersagenda. Wellicht was de jobcreatie in december een stuk kleiner dan in november.

Elke maand weer kijken de markten met spanning uit naar de jobcreatie in de Verenigde Staten, een belangrijke graadmeter van de sterkte van ’s werelds grootste economie.

November was een uitzonderlijk sterke maand. Er kwamen toen 266.000 arbeidsplaatsen bij. Het cijfer werd echter aangedikt door de terugkeer - na een staking - van de werknemers van General Motors naar de arbeidsmarkt. Ook heel wat toeleveranciers van GM, die de winkel tijdelijk gesloten hadden tijdens de staking, begonnen toen weer op volle toeren te produceren. Ondanks dit alles was het banenrapport veel sterker dan verwacht: economen rekenden slechts op 180.000 nieuwe jobs.

ING-econoom James Knightley verwacht dat de jobcreatie in december een stuk kleiner zal uitvallen. Veel impact van de op handen zijnde ‘fase 1-deal’ tussen de VS en China verwacht hij nog niet. Bovendien was het laatste ISM-rapport voor de industrie zwak wat de component tewerkstelling betreft.

Knightley schat dat er vorige maand 150.000 nieuwe banen werden gecreëerd. Hij zit daarmee onder de consensusverwachting van 160.000 arbeidsplaatsen. De ramingen van economen liepen volgens Bloomberg uiteen van 125.000 tot 210.000. Afspraak om 14.30 uur!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud