Joe Sixpack en Apple

Een Chinese vrouw tokkelt op haar iPhone in een shopping center in Peking. ©AFP

De kwartaalcijfers waarnaar met de grootste nieuwsgierigheid wordt uitgekeken, zijn ongetwijfeld die van Apple. Daarvoor is het geduld oefenen tot in New York de slotbel luidt.

Na de zwakke vooruitzichten van de machineproducent Caterpillar – een barometer van de wereldeconomie – en de omzetwaarschuwing van Nvidia is het afwachten hoe een hele reeks andere Amerikaanse bedrijven in de laatste drie maanden van 2018 hebben gepresteerd. De markten zijn vooral benieuwd of ook daar de lagere Chinese groei heeft toegeslagen.

Voorbeurs zijn in de VS onder meer 3M, Biogen, Lockheed Martin, Pfizer en Verizon aan de beurt. Nabeurs openen Amgen, eBay en Apple de boeken. Beleggers zijn het meest geïnteresseerd in de producent van de iPhone, na signalen dat de nieuwe modellen van de smartphone niet al te best scoren en de productie op een lager pitje werd gezet. Analisten houden volgens het persagentschap Bloomberg rekening met een omzetdaling van zo'n 5 procent. De brutobedrijfswinst (ebitda) zou met ongeveer 10 procent dalen.

Nog in de VS staat de barometer van het consumentenvertrouwen van het onderzoeksbureau Conference Board op het programma. Economen verwachten dat Joe Sixpack iets minder vrolijk is geworden en zien de indicator dalen tot 124 van 128,1 in december. Dat heeft met de shutdown te maken – die tijdelijk voorbij is – maar ook met de vrees voor een vertraging van de Amerikaanse economie.

In Europa komen de Nederlandse specialist in medische technologie Philips en de Duitse bedrijfssoftwaregroep SAP met resultaten.

De Europese beurzen sloten maandag een klein procent lager, vooral onder invloed van Caterpillar en Nvidia. In New York stonden ook uitgesproken verliezen op de borden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud