Joe Sixpack

Gezondheidswerkers voeren coronatests uit in Tampa, Florida. ©AFP

Blijft de Amerikaanse consument goedgemutst nu het aantal coronabesmettingen in het land weer oploopt?

Op de agenda staat vrijdag vooral een reeks macro-economische cijfers die ons iets wijzer kunnen maken over de Amerikaanse economie. Uit de PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs, bleek dinsdag dat zowel de dienstensector als de industrie aan de beterhand is, nu de lockdownmaatregelen zijn versoepeld. Van groei is evenwel nog geen sprake. De PMI, een maatstaf voor het ondernemersvertrouwen, kwam uit op 46,8 in juni, wat een forse verbetering was tegenover de 37 van mei. Het cijfer blijft evenwel onder 50 en dat is net de grens tussen krimp en groei.

Om 16 uur publiceert de Universiteit van Michigan haar index van het consumentenvertrouwen. Hoe de consument gezind is, is cruciaal voor de Amerikaanse economie die voor circa 70 procent afhankelijk is van hoeveel Joe Sixpack uitgeeft. Het gaat om de definitieve lezing nadat op 12 juni al een voorlopig cijfer was bekendgemaakt. Dat was toen hoopgevend: de index steeg van 72,3 in mei naar 78,9 punten, een cijfer dat bovendien een pak beter was dan verwacht (75).

Het was de tweede maandelijkse stijging op rij. Ze was volgens de universiteit vooral ingegeven door betere vooruitzichten voor persoonlijke financiën en voor de Amerikaanse economie dankzij de heropening. Daardoor kon een groot aantal Amerikanen weer aan het werk. Veel ondervraagden rekenen dan ook op een daling van de werkloosheidsgraad.

Heropflakkering

Het valt af te wachten of het cijfer van 78,9 punten in tweede lezing wordt bevestigd, nu de Verenigde Staten met een heropflakkering van het coronavirus kampen. Staten als Florida, Californië en Texas laten dag na dag nagenoeg een recordaantal nieuwe besmettingen optekenen. In de VS zouden consumenten opnieuw winkels mijden in zwaar getroffen gebieden. Als er nieuwe beschermende maatregelen worden genomen, kan dat het herstel vertragen. Het IMF houdt alvast rekening met een diepere recessie en een trager herstel voor de wereldeconomie dan twee maanden geleden.

En dan hebben we het nog niet over de extra druk op ziekenhuizen en gezondheidswerkers, of over de menselijke tol. Volgens een nieuw model van University of Washington in Seattle zou het aantal coronadoden in de VS tegen begin oktober kunnen oplopen tot 180.000.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud