Kent McAfee een techwaardige eerste beursdag?

John McAfee vorig jaa zijn jacht in Cubaanse wateren. De oprichter van het gelijknamige bedrijf werd begin deze maand in Spanje opgepakt, op vraag van de Verenigde Staten. ©Photo News

In New York mag Nasdaq donderdag een bekende naam verwelkomen: het cybersecuritybedrijf McAfee trekt (weer) naar de beurs. Wordt het een vliegende start in deze techvriendelijke tijden?

Zowat een week geleden kondigde McAfee aan dat het de procedure voor een beursintroductie had aangevat. McAfee werd eind jaren 80 opgericht door de excentrieke John McAfee. Het Californische bedrijf is vooral bekend om zijn beveiligingssoftware voor computers, via verschillende connectiekanalen: cloud, mobiel, IoT.

19 tot 22 dollar
prijsvork
Bij de huidige, tweede beursgang van het bedrijf worden 37 miljoen aandelen aangeboden tegen een prijsvork tussen 19 en 22 dollar.

McAfee trok in 1999 al eens naar de beurs. Toen werden 6,25 miljoen aandelen aangeboden tegen 12 dollar het stuk, wat de opbrengst op 75 miljoen dollar bracht.

Het aandeel verdween in 2011 van de koerstabellen toen McAfee voor 7,7 miljard dollar werd overgenomen door Intel. Maar de chipreus kon McAfee niet zo eenvoudig integreren. Vijf jaar later verkocht Intel een meerderheidsbelang in McAfee aan de private-equityspeler TPG. Nu technologie meer dan ooit hot is en steeds meer techbedrijven met succes de stap naar de beurs zetten, ruikt TPG zijn kans om wat te cashen.

Tussen 700 en 935 miljoen dollar

Bij de huidige, tweede beursgang van het bedrijf worden 37 miljoen aandelen aangeboden tegen een prijsvork tussen 19 en 22 dollar. De bestaande aandeelhouders verkopen iets meer dan 6 miljoen aandelen; daarnaast worden bijna 31 miljoen nieuwe gecreëerd.

Bij een groot succes kunnen nog eens 5,55 bijkomende aandelen worden verkocht: 1,23 miljoen nieuwe en 4,32 miljoen bestaande. De opbrengst van de operatie zal dus tussen 700 miljoen en 935 miljoen dollar liggen. Dat geld zal McAfee onder meer gebruiken om schulden af te lossen.

Het thuiswerken is voor McAfee een goede zaak omdat daardoor veiligheidsrisico’s opduiken.

Meer risico's, meer omzet

De vraag is of McAfee als een bekende naam in de computerbeveiligingswereld een succesvolle rentree op de beurs zal maken. Technologiebedrijven die naar de beurs trokken, werden dit jaar met vol enthousiasme onthaald. De sterke prestatie van de Amerikaanse beurzen sinds de coronacrash van februari/maart is grotendeels aan de techreuzen te danken. Het grote belang van technologie is in socialdistancingtijden nogmaals gebleken: thuiswerken, videomeetings, communicatie... het hangt allemaal af van performante technologie.

Het thuiswerken is voor McAfee een goede zaak omdat daardoor veiligheidsrisico’s opduiken. Volgens een rapport van het bedrijf is het aantal cyberbedreigingen tussen januari en april van dit jaar met 630 procent toegenomen. Dat komt onder meer door het toenemend gebruik van clouddiensten.

Voor McAfee zit er dus meer omzet in, zoals blijkt uit het halfjaarcijfer. In de 26 weken tot 27 juni bedroeg de omzet 1,4 miljard dollar. Ter vergelijking: over heel 2019 kwam de omzet uit op 2,64 miljard dollar. De voorbije drie jaar schreef McAfee wel rode cijfers, maar in de eerste zes maanden van dit jaar was er een kleine winst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud