Kleine groeicijfers en Big Tech

Een van de bedrijven die deze week met resultaten komt, is vrachtwagenconstructeur Volvo. ©rv

Het resultatenseizoen begint nu ook in Europa op volle toeren te draaien, maar grote Belgische kleppers zijn er deze week nog niet bij. We komen ook te weten hoe de economieën van de eurozone in het vierde kwartaal hebben gepresteerd.

We hebben een drukke resultatenweek voor de boeg, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Op het oude continent openen toonaangevende bedrijven als Philips, Siemens, vrachtwagenbouwer Volvo, Royal Dutch Shell, Unilever, Hennes & Mauritz en Deutsche Bank de boeken.

In de Verenigde Staten leggen onder meer drie van de FAANG-aandelen hun cijfers voor, telkens nabeurs: Apple op 29, Facebook op 30 en Amazon op 31 januari.

De verwachtingen zijn het hoogst gespannen voor Amazon.com, sinds gebleken is dat de Amerikanen voluit spendeerden in het kerstseizoen. Analisten verwachten een omzetgroei van 20 procent en een winst van 5,49 dollar per aandeel.

Apple gaf op 2 januari een winstwaarschuwing wegens de slechte iPhone-verkoop. De elektronicareus gaat uit van een 5 procent lagere omzet. Omdat hij zwaar bradeert, denken analisten niet dat er intussen beterschap is.

Facebook maakt zware kosten om fake news en nepprofielen aan te pakken. Dat moet leiden tot een stabiele winst ondanks een omzetgroei van 26 procent.

Ook op macro-economisch vlak wordt het een boeiende week. Woensdag en donderdag maken verschillende landen uit de eurozone hun groeicijfer voor het vierde kwartaal bekend.

Woensdag is het de beurt aan België. KBC en ING voorspellen 0,3 procent groei, evenveel als in het derde kwartaal, leert een rondvraag van De Tijd.

‘De conjunctuurindicatoren van het jaareinde stelden teleur, vooral in de verwerkende nijverheid’, zegt KBC-econoom Johan Van Gompel. Zijn ING-collega Philippe Ledent verwijst dan weer naar de zwakke groei in Europa. ‘De groei in Duitsland was in het vierde kwartaal licht positief; in Italië zou er een recessie kunnen zijn.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud