Komt ECB vandaag met nieuwe stimuli?

Mario Draghi, president van de ECB ©REUTERS

Beleggers kijken daarnaast uit naar de cijfers van Banimmo, Oxurion en Resilux.

Vandaag komt voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) met een rentebesluit. Beleggers kijken met name uit naar wat de Italiaanse centraalbankier gaat zeggen over de mogelijke verstrekking van nieuwe langlopende leningen (TLTRO's) aan banken. Ook de rentecommunicatie zal mogelijk veranderen.

Twee maanden na de stopzetting van het opkoopprogramma voor obligaties, bevindt de ECB zich in de vervelende positie om haar verkrappende beleid te heroverwegen. De economische groei in de eurozone vertraagde de afgelopen maanden sterk. Italiƫ sukkelde in een recessie en Duitsland wist het recessiespook nipt te ontlopen. De afkoeling is vooral een gevolg van de verzwakking van de buitenlandse vraag. Zo wegen de internationale handelsspanningen flink op de Europese export.

Ook vanuit het inflatiestandpunt moet er iets gebeuren. Zo is de kerninflatie in februari gezakt tot 1 procent op jaarbasis. Dit is een probleem omdat het inflatiedoel van de ECB op bijna 2 procent ligt. 

Naast een besluit over de rente en nieuwe TLTRO's, zullen er vanuit de monetaire autoriteit ook nieuwe economische vooruitzichten komen voor 2019. Deze zijn naar alle waarschijnlijkheid verslechterd. Gisteren zette de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) al flink de schaar in de groeiprognose van de muntunie

Bedrijfscijfers

Banimmo presenteerde gisteravond jaarcijfers. Netto was er geen winst, en dus komt er ook geen dividend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n