Kondigt Fed extra maatregelen aan?

Fed-voorzitter Jerome Powell, hier tijdens zijn getuigenis voor het Huis van Afgevaardigden eind juni ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank houdt woensdag haar zeswekelijkse vergadering over het monetair beleid. Economen verwachten niet dat de Fed extra stimulus aankondigt.

Een van de redenen is dat de Fed eerst meer duidelijkheid wil over de verlenging van de budgettaire stimulus. De extra werkloosheidsuitkering van 600 dollar per week stopt eind juli. De Republikeinen willen dat verlagen naar 200 dollar, maar de Democraten willen het bedrag behouden. Als een impasse de extra uitkering helemaal doet wegvallen, zou dat erg negatieve gevolgen hebben voor de consumptie.

Economen kijken uit hoe de Fed de economische toestand en vooruitzichten beoordeelt. Meerdere staten hebben de jongste weken beperkende maatregelen (her)ingevoerd om de stijging van het aantal coronabesmettingen te stoppen. Meerdere indicatoren geven aan dat die ingrepen het economisch herstel doen sputteren.

Op de persconferentie krijgt Fed-voorzitter Jerome Powell wellicht vragen over de geplande bijsturing van de communicatie over het toekomstig rentebeleid (forward guidance). De Fed overweegt duidelijker dan nu te onderstrepen dat ze de rente niet zal verhogen tot de inflatie is gestegen naar de doelstelling van 2 procent. Een beslissing over die aanpassing valt wellicht in september.

Solvay & co.

Er staan ook heel wat bedrijfsresultaten op het programma. In Brussel zijn voorbeurs Melexis, Solvay, Aperam en Elia aan de beurt en na de slotbel Intervest O&W, Coil en Econocom. Als buitenlandse zwaargewichten noemen we onder meer Deutsche Bank, BASF, Barclays, Rio Tinto, GlaxoSmithKline, Sanofi, Spotify, General Motors, Boeing en Facebook.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud