Kunnen groeicijfers de recessievrees bij beleggers wegnemen?

©ANP XTRA

De Bel20 tekende vorige week zijn eerste weekverlies van het jaar op. De index ging 1 procent onderuit. Deze week moet blijken of hij zich kan herpakken onder een lading economisch- en bedrijfsnieuws.

We blikken vooruit op het belangrijkste nieuws dat ons de komende week te wachten staat. Vorige week liet de Bel20 na een nieuwjaarsrally zijn eerste weekverlies van het jaar optekenen. De reden voor het verslechterde sentiment was de slechte economische outlook. De Europese Commissie knipte in de groeiraming voor de eurozone voor 2019 en de Bank of England (BoE) stelde haar groeiraming voor het Verenigd Koninkrijk bij.

Ook enkele bedrijven drukten zich zeer voorzichtig uit voor het komende jaar. Umicore meldde bijvoorbeeld dat de crisis in de autosector op de resultaten van 2019 zal drukken.

Er zit veel macro-economisch nieuws in de pijplijn. Daarnaast komen een aantal bedrijven met resultaten, waaronder de Bel20-bedrijven KBC en Telenet (allebei op donderdag). We zetten de vier zaken waar u het meest naar moet uitkijken op een rij:

1. Hoeveel groeit de Duitse economie?

Duitsland publiceert donderdag cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal. Economen voorspellen dat de economische activiteit met 0,1 procent is gegroeid na een krimp van 0,2 procent in het derde kwartaal. Daarmee ontsnapt Duitsland aan een recessie. De daling in de economische activiteit in het derde kwartaal was onder meer te wijten aan uitzonderlijke factoren. Zo daalde de autoproductie in Duitsland fors, omdat de industrie worstelde met nieuwe emissienormen. De lage waterstand op de Rijn, als gevolg van de droogte, hinderde de scheepvaart. De afkoeling van de Chinese economie en de onzekerheid over de brexit hadden en hebben nog steeds een negatieve invloed op de groei.

2. Hoeveel last heeft de Britse economie van de brexit?

Het Brits bureau voor de statistiek publiceert maandag cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal. Economen verwachten 0,3 procent groei, tegenover 0,6 procent in het derde kwartaal. De aanhoudende onzekerheid over de brexit drukt de bedrijfsinvesteringen en de economische groei. De Japanse autobouwer Nissan deelde vorige week mee dat hij een investering in Sunderland schrapt. Het Verenigd Koninkrijk verlaat normaal eind maart de Europese Unie. Een brexit zonder akkoord zou wellicht een recessie veroorzaken.

3. Zal Telenet groeien in 2019?

Donderdagmorgen om klokslag 7 uur verwachten we de cijfers van Telenet. KBC Securities maakt zich op voor een omzetdaling van 0,8 procent, maar een stijging van de brutobedrijfswinst (ebitda) van 8,2 procent. Voor 2019 verwacht het analistenleger een stabiele omzet en een stabiele ebitda. ING slikte het koopadvies voor Telenet in. 'Telenet heeft door zijn premiumprijzen en zijn hoog marktaandeel in Vlaanderen het meeste te verliezen aan 'cord cutting'. Lees: de kabel-tv weggooien en online tv kijken.

4. Is het einde in zicht voor de KBC's rentezorgen?

Ook de bank-verzekeraar KBC komt donderdag om 7 uur met resultaten voor de laatste drie maanden van 2018. Ondanks moeilijke marktomstandigheden slaagde KBC er in het derde kwartaal in om de rente-inkomsten op te krikken, maar de marges blijven onder druk. De inkomsten uit de verkoop van beleggingsproducten slonken, en door de beursmalaise in het vierde kwartaal is de kans groot dat die dalende trend niet is gestopt. Analisten verwachten een stabiele jaarwinst van 2,6 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect