Lege cinemazalen, bloedrode cijfers

Na het coronajaar 2020 belooft ook 2021 nog moeilijk te worden voor Kinepolis. Alles hangt af van wanneer de cinemazalen mogen heropenen. ©BELGA

Voor de bioscoopuitbater Kinepolis was 2020 een rampjaar. Door de coronacrisis bleven de zalen maandenlang gesloten. Analisten voorspellen een stevig verlies.

Wie denkt dat woensdag een drukke resultatendag was, zet zich maar beter schrap voor donderdag. Op het appel: AB InBev, Kinepolis, UCB, Van de Velde, EVS, Biocartis, Deceuninck, Inclusio, Greenyard en Cofinimmo.

Dat de cijfers van Kinepolis geen romantische komedie worden, is duidelijk. Bereid u eerder voor op een psychologisch drama met een open einde. Analisten verwachten dat door de verplichte sluiting van de bioscopen het aantal bezoekers vorig jaar is gekrompen van 40 tot 12 miljoen.

De 104 miljoen euro bedrijfswinst van 2019 is als sneeuw voor de zon gesmolten; over 2020 verwachten analisten een bedrijfsverlies van 68 miljoen euro.

De impact op de omzet en het resultaat is logischerwijs nefast. De consensus mikt op een omzetdaling van 67 procent, van 551 tot 184 miljoen euro. De 104 miljoen euro bedrijfswinst van 2019 is als sneeuw voor de zon gesmolten; over 2020 verwachten analisten een bedrijfsverlies van 68 miljoen euro.

Paasvakantie

Of er dit jaar snel beterschap komt, hangt af van wanneer de bioscoopcomplexen mogen heropenen. Kinepolis en de andere bioscoopuitbaters hopen op de paasvakantie. 'Vier maanden lang, van 1 juli tot 28 oktober vorig jaar, hebben de uitbaters bewezen dat ze in veilige omstandigheden filmliefhebbers kunnen ontvangen', zegt Thierry Laermans, secretaris-generaal van de Federatie van Cinema's van België.

Het beurshuis ING verwacht over 2021 een herstel van het aantal bezoekcijfers met 40 procent tot minstens 17 miljoen, wat nog altijd minder dan de helft is van de 40 miljoen in het topjaar 2019.

De analistenverwachtingen voor dit jaar liggen ver uiteen. Dat komt omdat het heel moeilijk in te schatten is wanneer en in welke mate de cinemazalen opnieuw de deuren mogen opendoen. De consensus gaat voor een omzet van 366 miljoen euro en een bedrijfsverlies van 3 miljoen euro. ING verwacht een bedrijfsverlies van 57 miljoen euro.

Begin januari kreeg Kinepolis een extra lening van 80 miljoen euro om een eventueel langere lockdown te overbruggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud