Advertentie

Loopt het meer op wieltjes bij Bekaert?

Een bandenwissel in een bandencentrale in Frankrijk. Als belangrijke toeleveraar aan de bandenindustrie is Bekaert zwaar getroffen door de sterk gedaalde autoverkoop. ©AFP

De staaldraadverwerker Bekaert komt vrijdagmorgen met een kwartaalupdate. Analisten verwachten beterschap tegenover het moeilijke tweede kwartaal, maar toch nog altijd een omzetdaling.

Over het eerste en het derde kwartaal geeft Bekaert geen volledige resultaten. Het bedrijf beperkt zich tot omzetcijfers en evoluties. Het geeft ook toelichting bij de markttrends, de liquiditeitspositie en de schuldgraad.

In de eerste jaarhelft werd Bekaert zwaar getroffen door de impact van de coronacrisis, in het bijzonder door de lagere vraag naar autobanden. Veel auto-assemblagefabrieken gingen dicht tijdens de lockdowns, wekenlang werden amper auto’s verkocht en door thuiswerk werd veel minder gereden. Dat alles resulteerde in het tweede kwartaal in een 40 procent lagere vraag naar banden. En daar is Bekaert bijzonder gevoelig voor. Rubberversterking is de grootste divisie van het West-Vlaamse bedrijf. De omzet kelderde er met 43 procent in het tweede kwartaal.

Sinds de heropening van de economie is de autoverkoop weer aangetrokken, maar de tweede coronagolf zal opnieuw een impact hebben, zoals deze week nog bleek uit de maandcijfers van de autosectorfederatie ACEA. Na de positieve septembermaand werden in oktober 7,8 procent minder nieuwe auto’s ingeschreven in de Europese Unie.

Omzetdaling van 11,3 procent verwacht

Analisten verwachten dat Bekaert in het derde kwartaal een gecombineerde omzet heeft gerealiseerd van 954 miljoen euro. Dat zou 11,3 procent minder zijn dan een jaar eerder. Nog steeds een forse daling, maar toch al heel wat beter dan die in het tweede kwartaal (-29%).

De grootste afname wordt nog steeds verwacht in de tak Rubberversterking: -12,7 procent tot 419 miljoen euro. Ook Staaldraadtoepassingen zou nog gevoelig minder draaien dan een jaar eerder. De gemiddelde analistenprognose is een daling met 10,6 procent tot 319 miljoen euro.

Voor de twee andere, kleinere divisies, Specialty Businesses en de kabelfabrikant BBRG, worden omzetdalingen verwacht van respectievelijk 8 en 10 procent. Specialty Business maakt onder meer bouwproducten en zaagdraad. BBRG levert kabels aan uiteenlopende sectoren als mijnbouw, olie & gas en visserij.

Analist Wim Hoste van KBC Securities hoopt op extra informatie over de zoektocht naar een nieuwe CEO. In maart kondigde Matthew Taylor na 6,5 jaar onverwacht zijn vertrek aan als topman. Sindsdien neemt Oswald Schmid de taak van interim-CEO op zich.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud