Lost Fagron de verwachtingen in?

Het farmabedrijf Fagron komt vandaag met kwartaalcijfers. ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Vandaag is het uitkijken naar een update van de kwartaalcijfers van Fagron en de jaarresultaten van het Duitse Curetis. Voorts geeft de ECB haar notulen vrij.

Beurshuis Degroof Petercam verwacht dat Fagron in het eerste kwartaal een organische omzetgroei van ruim 5 procent neerzette.

Fagron, gespecialiseerd in bereidingen voor apothekers, boekte volgens Degroof Petercam in het eerste kwartaal van dit jaar 107,7 miljoen euro omzet. Dat is 1 procent minder dan vorig jaar. Dat lijkt alles behalve indrukwekkend, maar het bedrijf is er beter aan toe dan de krimp doet vermoeden.

Degroof Petercam wijst onder andere op de verzwakking van de dollar en de Braziliaanse real die een hap uit de omzet namen. Bovendien valt ook de omzet van een Franse vestiging, die van de hand werd gedaan, weg. Zonder rekening te houden met die effecten steeg de omzet vermoedelijk met 5,3 procent. Dat is een duidelijke versnelling tegenover de 2,7 procent gerealiseerd over heel 2017. De groei versnelde trouwens in de loop van 2017, met 1,2 procent in de eerste en 4 procent in de tweede jaarhelft.  

Het beurshuis kijkt in het kwartaalrapport met meer dan gewone belangstelling naar de evolutie van de steriele activiteiten in de VS. Het verwacht er een omzetgroei van 15 à 20 procent.

Die divisie moet de komende jaren een van de groeimotoren van Fagron worden, met de opstart van een nieuwe megavestiging voor steriele bereidingen in Wichita. Fagron betreedde enkele jaren geleden de markt voor steriele bereidingen - denk aan voorafgevulde injectiespuiten en morfinecassettes voor ziekenhuizen - via de overname van JCB Laboratories en Anazeo Health. 

Degroof Petercam verhoogde eerder deze maand het koersdoel voor Fagron tot 15 euro, als reactie op de overname van het Amerikaanse Humco. Dat bedrijf ontwikkelt vooral crèmes (onder meer tegen schimmels), siropen en mengsels en levert die aan 45.000 apotheken in de VS. Fagron betaalde 47,5 miljoen dollar, meteen de eerste, grote deal van Fagron sinds de redding in 2016 en sinds Rafael Padilla CEO is. 

Ook Curetis, dat een notering in Brussel heeft, komt met cijfers. Net als zijn Belgische concurrent Biocartis ontwikkelt en verkoopt Curetis compacte toestellen - minilabs - om ziektes zoals longontstekingen op te sporen. Maar Curetis moest vorig jaar zijn verwachtingen temperen omdat de verkoop van die toestellen stokt in Europa, terwijl de groep langer dan verhoopt moet wachten op de nodige erkenningen om verder aan de slag te gaan in de VS. Die tegenvallers joegen het aandeel Curetis over heel 2017 dik 39 procent omlaag.

Beleggers krijgen vandaag een inzage in de stand van zaken tijdens 2017. Begin dit jaar ging het aandeel nog fors de lucht in naar aanleiding van een bericht dat het bedrijf een samenwerking aangaat met de Chinese specialist in gentechnologie MGI om tests te ontwikkelen die infectieziekten opsporen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud