Maakt ASML favorietenrol waar?

©Kristof Vadino

Beleggers kijken met hoge verwachtingen uit naar het kwartaalrapport van ASML. De producent van chipmachines ontpopte zich dit jaar tot het zwaargewicht van de Amsterdamse sterindex.

Het cijferseizoen trekt met mondjesmaat van wal. Woensdag krijgen we een eerste klepper in Europa. De producent van chipmachines ASML komt met cijfers over het tweede kwartaal.

De cijfers zijn om meer dan één reden spannend. ASML had als een van de eerste Nederlandse aandelen zijn volledige coronaverlies goedgemaakt. Daarna stootte de chipmachinebouwer in mei door naar een record dat sindsdien alleen maar werd aangescherpt. De beursbalans bij de halfjaarcijfers oogt dan ook niet minder dan impressionant: een winst van 30 procent sinds januari en een beurswaarde van 146 miljard euro, waardoor het bedrijf intussen liefst 15 procent van de sterindex AEX inneemt.

Bij de cijfers over het eerste kwartaal gaf ASML geen cijferprognose mee. 'Te veel onzekerheid door het coronavirus', klonk het toen. Dat creëert extra spanning.

Covid-19 kan voor het bedrijf uit het Brabantse Veldhoven meer zegen dan vloek zijn. Door het vele thuiswerk, de nood aan snelle dataverbindingen en de uitrol van het 5G-netwerk is de vraag naar chips - en allicht dus ook de zogenaamde 'wafermachines' om chips mee te produceren - alleen maar gestegen.

'ASML noteert niet goedkoop aan 32 keer de verwachte winst maar er is zeker nog ruimte om te scoren', blikt ING-analist Marc Hesselink vooruit. 'Het momentum is dermate groot.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud