Advertentie

Mario Draghi heeft wat uit te leggen

Mario Draghi, voorzitter van de ECB ©REUTERS

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) mag woensdag veel vragen verwachten over de geplande langlopende leningen aan de banken en over maatregelen om de neveneffecten van de negatieve rente te verzachten.

Door de lentevergadering van het Internationaal Monetair Fonds vergadert de ECB woensdag een dag vroeger normaal. Bij de laatste vergadering had ze beloofd om de rente tot ten minste eind 2019 te handhaven op het huidige niveau en kondigde ze een nieuwe ronde langlopende leningen aan banken (TLTRO's) aan. Er is weinig kans dat de ECB woensdag met groot nieuws komt, maar Draghi kan wel een boel vragen verwachten van journalisten.

Langlopende leningen

Bij de aankondiging van de nieuwe ronde TLTRO's maakte de monetaire autoriteit nog weinig specifieke voorwaarden voor de leningen bekend. Wel signaleerde ze dat de voorwaarden minder gunstig zullen zijn dan bij de vorige ronde. Zo kregen banken bij de vorige operatie soms zelfs geld toe, omdat de rente op de leningen in het meest extreme geval -0,4 procent was. Nu lijkt de bodem voor de rente in ieder geval nul te zijn. Ook kort de centrale bank de looptijd van de leningen in. Banken konden bij het vorige programma voor vier jaar lenen, nu schroeft ze de looptijd terug naar 2 jaar. 

Verzachting van het bankleed

Door het opkopen van Europees staatspapier door de ECB hebben de banken grote cashoverschotten opgebouwd. Ze parkeren die overschotten bij de monetaire autoriteit maar die past daarop een negatieve rente toe van 0,4 procent. Die negatieve rente begint te knagen aan het toch al magere verdienmodel van banken. Om die reden zei Mario Draghi op een conferentie in Frankfurt dat hij bereid was het negatieve rentebeleid wat bij te schaven, zodat de neveneffecten verminderen, terwijl het stimulerende effect behouden blijft.

Dit nieuws veroorzaakte een kortstondige rally in Europese bankaandelen. De voorzitter van de centrale bank zei echter niet hoe hij dit wilde gaan doen. Wellicht dat hij woensdag - naar aanleiding van vragen - een tipje van de sluier oplicht. 

Economische verslechtering

Daarnaast mogen we vragen over de Europese economie verwachten, want deze blijft economen negatief verassen. Met name Duitsland valt tegen. Het voormalige wonderkind van de muntunie is inmiddels verworden tot een probleemkind. Zo zakte de Duitse rente enkele weken geleden na 3 jaar weer onder nul, nadat beleggers veel slechter dan verwachte cijfers van de conjunctuurindicator van aankoopdirecteurs (PMI) moesten verwerken. Tot overmaat van ramp werd deze PMI onlangs zelfs neerwaarts bijgesteld. Hiermee lijkt het idee dat de Duitse groeivertraging te wijten is aan eenmalige effecten de nek omgedraaid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud