May the fourth be with you

De Amerikaanse gezondheidsdienst raadt aan om 4th of July thuis te vieren. ©AFP

Beleggers kijken vrijdag aan tegen een dunne beursdag. Wall Street blijft dicht omwille van Onafhankelijkheidsdag.

De New York Stock Exchange en Nasdaq zijn vrijdag gesloten, net als de Amerikaanse obligatiemarkten die donderdag een uur vroeger dan normaal het verlengde weekend in mochten. De nationale feestdag - Independence Day of the fourth of July - valt dit jaar op een zaterdag, waardoor de beurs- en bankwereld op vrijdag een extra vakantiedag krijgt. Ook de handel in Amerikaanse olie en de grondstoffenhandel op de New York Mercantile Index ligt stil.

Terwijl ze over de oceaan op de tonen van Star Sprangled Banner -gezien de nog steeds zorgwekkend hoge besmettingsgraad hopelijk in besloten kring - picknicken, barbecuën en vuurwerk kijken, zullen de beurzen in Europa als vanzelf ook een versnelling lager schakelen. Op dagen dat de Amerikaanse beurs dicht is, liggen de volumes in het oude continent makkelijk de helft tot driekwart onder hun normale niveau. Zeker aan het begin van het kwartaal, wanneer de handel sowieso al gezapiger is, zullen de volumes in Europa vrijdag dun zijn.

4th of July - Whitney Houston zingt het nationale volkslied (1991)

Maar makke volumes betekenen niet noodzakelijk makke koersen. Lage volumes hebben net grote schommelingen als risico. Als er weinig partijen in de markt zijn, zijn blokorders meteen stevig voelbaar in de koersen. En er zijn ook andere valkuilen. Een lage liquiditeit kan voor kleinere beleggers problemen opleveren omdat het leidt tot een hoge spread tussen bied- en laatkoersen. Een tamme maar tegelijk best tricky beursdag dus. May the fourth be with you!

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud