Michigans vinger aan de pols

De Amerikaanse tv-persoonlijkheid Tyler Cameron tijdens het shoppen ©Photo News

Naast Chinese en Duitse handelscijfers trekt vooral het Amerikaanse consumentenvertrouwen vrijdag de aandacht.

De Universiteit van Michigan polst maandelijks naar het gemoed van de Amerikaanse consument. Dat is belangrijk want die – doorgaans kooplustige – consument is de voornaamste economische motor in de Verenigde Staten.

Bij het begin van elke maand komt de universiteit met een eerste voorlopige raming, om dan tegen het einde van de maand met een definitief cijfer te komen.

Het definitieve cijfer voor oktober was 95,5 en dat was lichtjes onder de verwachting van economen, die op 96 punten hadden gerekend. Niets om zich zorgen over te maken, oordeelden de specialisten in Michigan. Het consumentenvertrouwen in oktober was in lijn met het jaargemiddelde tot nog toe, met name 95,6, en slechts enkele indexpunten onder het gemiddelde sinds begin 2017 (97,0).

Economen verwachten volgens Bloomberg dat het consumentenvertrouwen stabiel is gebleven op 95,5.

Qua bedrijfsresultaten wordt het vrijdag heel wat kalmer. In Brussel komt Leasinvest Real Estate, het vastgoedbedrijf dat voor 30 procent in handen is van Ackermans & van Haaren, voorbeurs met een kwartaalupdate.

Nabeurs is er een tussentijdse verklaring van Texaf gepland. In een interview met De Tijd zei voorzitter Philippe Croonenberghs afgelopen weekend dat hij er van droomt om op termijn van Texaf een (Afrikaans) technologiebedrijf te maken. Zo ver zijn we nog lang niet. Voorlopig blijft de vastgoedactiviteit voor het gros van omzet en winst zorgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud