Mit dem besten Wunsch

Gouverneur Pierre Wunsch zal beleggers woensdag een inkijk geven in het dividend en de staat van de Belgische economie. ©Photo News

De blik van beleggers ligt woensdag op één van de oudste instituten in ons land. De Nationale Bank van België publiceert cijfers én een economische conjunctuurbarometer.

Vijfentwintig maart is in velerlei opzicht een hoogdag voor Nederland. Het is de dag waarop Jan Raas in 1978 voor de tweede opeenvolgende keer Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race, op zijn naam schrijft. Het is de dag waarop Nederland een jaar later wereldkampioen ijshockey wordt in de B-poule en zo een deelname aan de Olympische Spelen in Lake Placid afdwingt. Het is de dag waarop mijn Amsterdamse stiefbroer nog een jaar later het levenslicht ziet (langs deze weg: van harte, Luuk!). En het is de dag waarop de eerste koning der Nederlanden Willem I in 1814 de Nederlandsche Bank opricht.

Door het coronavirus zal 25 maart 2020 de annalen niét ingaan als een hoogdag voor Nederlandse renners of ijshockeyspelers, noch voor mijn jarige stiefbroer wiens feestje in het water valt, noch voor de Nederlandsche Bank. Dat voorrecht is woensdag weggelegd aan haar Belgische evenknie. De Nationale Bank van België komt nabeurs met resultaten waarbij alle ogen traditioneel op het dividend gericht zullen zijn.

Statuten

Terwijl de Belgische banken en verzekeraars overwegen hun dividend te schrappen of minder cash naar de aandeelhouders te laten vloeien, zal dat bij hun toezichthouder al zeker niet het geval zijn. Het oudste beursgenoteerde 'bedrijf' van België keert een dividend uit dat minstens de helft is van de opbrengst van de zogenaamde statutaire portefeuille.  

De beleggingsportefeuille van de Nationale Bank bedraagt zowat 6 miljard. De opbrengst is onderhevig aan twee tegengestelde krachten. De portefeuille groeit elk jaar, maar het procentueel rendement daalt omdat vervallende obligaties geleidelijk worden vervangen door nieuw papier met een lagere coupon. Vorig jaar keerde de bank een nettodividend uit van 96,93 euro.

Ondernemersvertrouwen

Maar voor voorzitter Pierre Wunsch het dividend bekendmaakt, wacht hem nog een andere taak. De Nationale Bank publiceert woensdag ook zijn maandelijkse indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen. Het staat vast dat het vertrouwen van bedrijfsleiders de jongste weken fors is gedaald, omdat het stijgend aantal coronabesmettingen en de drastische maatregelen van de regering de economische activiteit de voorbije dagen fors hebben doen dalen.

De vertrouwensindicator is, net als de PMI-indicator voor de Europese Unie die dinsdag werd bekendgemaakt, een goede maatstaf voor de economische groei. Hij zal wellicht nog niet ten volle rekening houden met de ontwikkelingen van de voorbije dagen. Vrijdag bleek al dat het Belgische consumentenvertrouwen sterk is gedaald. Midden maart viel het vertrouwen terug tot een historisch dieptepunt.

Het wordt dus een drukke dag voor Wunsch en voor het 170-jaar oude instituut dat hij overziet. Bovendien gebeurt de publicatie van de cijfers onder een zeer woelig beursgesternte. De koers van de Nationale Bank zakte vorige week naar zijn laagste peil in bijna twintig jaar. Dinsdag dikte de NBB weer 4 procent aan en rondde het opnieuw de kaap van 2.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud