Advertentie
Advertentie

Mithra-aandeelhouder verwatert

Mithra heeft al een grote investeerder die deelneemt aan de kapitaalverhoging. Over de bestaande grootaandeelhouders zullen doen wou het bedrijf woensdagavond niets kwijt. ©Dries Luyten

Nadat Mithra-topman Fornieri zijn beurskoers omhoog praatte, verkoopt het bedrijf nieuwe aandelen aan grote beleggers.

Om 15u57 werd de handel in Mithra stilgelegd op vraag van het bedrijf. Enkele minuten later trapte het een kapitaalverhoging af die makkelijk de kaap van 100 miljoen euro kan ronden. Officieel is de doelstelling om minstens 60 miljoen op te halen, maar de optie ligt open om tot 11 procent nieuwe aandelen uit te geven. De beurswaarde ging midden mei voor het eerst over 1 miljard, en stak nog een tandje bij toen mede-oprichter en CEO François Fornieri luidop nadacht over een overnamebod van 2 miljard.

Sinds Fornieri achteloos de naam 'Bayer' liet vallen schoot het aandeel wild omhoog en omlaag. Doorgaans haalt zo'n reus pas zijn portefeuille boven als een geneesmiddel slaagt in alle klinische testen. Dat werd dit jaar nog bewezen door Ablynx, dat over enkele dagen van de Brusselse beurs verdwijnt na een geslaagde overname door het Franse Sanofi.

Mithra heeft een anticonceptiemiddel Estelle in de derde en laatste onderzoeksfase zit. Volgens een presentatie die vandaag op hun website verscheen verwacht het bedrijf daarvoor definitieve resultaten eind dit jaar of begin 2019.

Een ander middel is Donesta, dat opvliegers bij vrouwen in de menopauze onderdrukt. Dat onderzoek verliep moeizamer en hield zo de beurskoers jarenlang aan de grond. Nu is Donesta klaar om aan fase III te beginnen, en daarvoor dient ook het geld dat Mithra nu ophaalt.

Mithra publiceerde gelijktijdig met de aankondiging van de kapitaalverhoging een persbericht over verdere analyse van positieve Donesta-resultaten in fase II. Volgens Mithra 'versterkt' deze analyse de eerdere resultaten, en verlaagde Donesta inderdaad de frequentie van opvliegers bij een testpubliek van 257 vrouwen.

15 miljoen

15 miljoen heeft Mithra al virtueel op zak: een family office met thuisbasis in Luxemburg zegde dat bedrag toe. Pater familias Christian Moretti is de beheerder van zijn familiefortuin, en ook de voormalige voorzitter van het Franse chemiebedrijf PCAS waarmee Mithra al samenwerkte in het verleden.

Mithra heeft nog enkele grote aandeelhouders, zoals CEO François Fornieri, voorzitter Marc Coucke, de Waalse investeringsmaatschappij Meusinvest en Bart Versluys. Als zij niet deelnemen verkleint hun belang samen met dat van de kleine aandeelhouders. Desgevraagd wilde Mithra niet communiceren over de huidige grootaandeelhouders. Eind april verkocht Coucke nog aandelen van Mithra.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud