Nationale Bank, het lagerenteaandeel

De Nationale Bank van België levert jaarlijks als beursgenoteerd bedrijf exact één persbericht af ©BELGA

Van Wall Street over de Europese banken tot Fluxys Belgium: iedereen tobt over de lage rente. Iedereen, behalve de Nationale Bank van België.

Nationale Bank van België . Het oudste beursgenoteerde bedrijf van België. Ook het minst communicatieve: de NBB is vrijgesteld van de verplichting om halfjaarresultaten te publiceren, dus rolt er vanuit de Berlaimontlaan welgeteld één persbericht per jaar als beursgenoteerd bedrijf van de persen. 

Dat persbericht was er gisteren nabeurs: de jaarresultaten over 2018. Een boerenjaar: nettowinst plus 18 procent naar 746 miljoen euro. De aandeelhouders profiteren mee, met mate: het dividend stijgt 8 procent naar bruto 138,47 euro per aandeel. 

De belangrijkste reden voor de forse winstgroei: de ultralage rente. Als onderdeel van de Europese Centrale Bank int ook de NBB 0,4 procent 'parkeergeld' als Belgische bank hun cashoverschotten in de Berlaimontlaan stallen. 

De commerciële banken, daarentegen, die kreunen al jaren onder de lage rente. Jarenlang bleef ECB-voorzitter Mario Draghi Oost-Indisch doof voor het gemopper vanuit de Europese banken dat het (sub)zerobeleid de rendabiliteit van het kernmetier ondermijnt. Tot gisteren. Draghi suggereerde dat hij maatregelen overweegt om de neveneffecten te milderen. Die welgemikte quote was goed voor een stevige rally in de Europese banken. 

Die rally zette de Bel20 op winst, maar het gros van de Europese beurzen sloot vlak. De autosector, een andere cruciale sector voor de Europese beursindexen, blijft immers in de lappenmand. Een waarschuwing van Infineon, een belangrijk toeleverancier van chips voor de autosector, leert dat het verhoopt herstel in de tweede jaarhelft lang niet zeker is. 

Die onrust over de wereldeconomie verklaart ook waarom beleggers op Wall Street gisteren niet euforisch waren over de steeds lagere rente. De tienjaarsrente is naar 2,35 procent gezakt, tegenover 3,25 procent in november.

Afgelopen najaar tobde Wall Street over een Federal Reserve die de renteverhogingen te ver zou drijven, nu maakt het vooruitzicht dat de centraal bankiers mogelijk al dit najaar de rente zullen verlagen beleggers nerveus

Ook nerveus over die lage rente is Fluxys Belgium . De winst die de gasnetbeheerder als monopolist 'mag' boeken van de regelgever, hangt immers af van de Belgische tienjaarsrente. En die gaat al jaren nergens heen. Toch lukt Fluxys Belgium nog een kleine verhoging van het dividend. Maar om écht te profiteren van de lage rente, moet u dus elders zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud