Advertentie
Advertentie

'Noem een getal en verdubbel het'

Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin, geflankeerd door president Donald Trump ©EPA

45 miljard? Neen, 200 miljard. Of wacht: 360 miljard! Of nog beter: een helikopter! Het stimulusopbod is begonnen in de hoop de belegger gerust te stellen.

Nederland: een paar tientallen miljarden. Frankrijk: 45 miljard. Spanje: 200 miljard. Verenigd Koninkrijk: 330 miljard pond (360 miljard euro). Duitsland: tot 550 miljard, via kredietgaranties van staatsbank KfW. 

Het regent - op dat ene landje dat zich ergens tussen Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk situeert na - indrukwekkende stimuluspakketten waarmee regeringen beleggers en consumenten hopen te overtuigen. 

Volgens JPMorgan zullen die cijfers nodig zijn om de hallucinante rit neerwaarts op de beurzen te stoppen. 'Nu ook de Federal Reserve is toegetreden tot de nulrenteclub, is alleen overtuigende begrotingsstimulus een potentiële katalysator voor een trendommekeer op de markten', schreef strateeg John Normand maandag. Dit vlak nadat de Dow Jones met een klap van net geen 13 procent de op één na grootste koersval sinds de start van de beursbarometer in ... 1896 geïncasseerd had. 

Iemand in het Witte Huis leest duidelijk de rapporten van Normand. Want op een persconferentie liet minister van Financiën Steven Mnuchin weten dat Washington aan een stimuluspakket van 850 miljard dollar werkt. En daar stopt het niet: 'We bekijken ook om onmiddellijk cheques naar elk Amerikaan te sturen. En ik bedoel echt nu, binnen de volgende twee weken', klonk het. 

Mnuchin denkt aan zo'n cheques 1.000 dollar, goed voor een extra 250 miljard dollar. Eigenlijk komt dat neer op 'helikoptergeld', een term die door econoom Milton Friedman in 1969 gelanceerd werd. Toenmalig Fed-bestuurder Ben Bernanke reanimeerde het begrip in november 2002 toen hij in een toespraak zei dat een centrale bank altijd geld kon drukken en met de helikopter uitdelen om deflatie te vermijden. 

Het voorstel van Mnuchin komt de facto op die helikopter neer. Of de Fed rechtstreeks de persen laat draaien dan wel 'tweedehands' het overheidspapier koopt waarmee de Amerikaanse regering de cheques financiert, maakt eigenlijk niet zo veel uit. De belegger reageerde alvast opgetogen op de grote getallen, want de Dow Jones boekte post-Mnuchin wat herstel

De grote getallen van de overheden als spenders of last resort - en zelfs helikopters - zullen nodig zijn. Want het is steeds duidelijker dat het coronavirus, en dan vooral de maatregelen om die gezondheidscrisis in te dammen, enorme economische impact zullen sorteren. Lockdown of niet, gezinnen spenderen alleen nog geld aan voeding en bedrijven in overlevingsmodus investeren logischerwijs niet meer.

En hoe lang die ijzingwekkende neergang van de economische activiteit zal duren, daar beslist alleen het virus over. Hoe langer het virus blijft, hoe luider je helikopterwieken zult horen zoemen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud