Nyrstar-aandeelhouders krijgen eindelijk jaarrekening te zien

©Dries Luyten

In een Antwerps bedrijvencentrum mogen de moegetergde aandeelhouders van Nyrstar zich buigen over de jaarrekening per 31 december 2018.

'Een dynamisch bedrijvencentrum'. Zo omschrijft het congrescentrum Bluepoint in Berchem bij Antwerpen zichzelf. Een beetje ironisch voor de moedige en moegetergde kleine aandeelhouder van de geïmplodeerde zinkgroep Nyrstar  die nog de moeite doet af te zakken naar de aandeelhoudersvergadering.

Op die vergadering, stipt om 10 uur, mogen de aandeelhouders zich eindelijk buigen over de lang uitgestelde jaarrekening van... 2018. Dat boekjaar werd afgesloten met een verlies van 650 miljoen euro, het zesde verlies van de voorbije zeven jaar. Met dat recordverlies was het laatste restje eigen vermogen uitgewist: op 31 december was het eigen vermogen 182 miljoen negatief, tegenover 1,9 miljard euro schulden.  

De aandeelhouders van het 'oude' Nyrstar werden dit voorjaar in een schuldherschikking onteigend voor 1 symbolische euro. Alle operationele activiteiten, zoals de goed draaiende smelter in Balen, werden overgeheveld naar een nieuwe Britse vennootschap.

Die nieuwe vennootschap is voor 98 procent in handen van de grondstoffenhandelaar Trafigura, het oude Nyrstar degradeerde als beursgenoteerd wrakhout tot monoholding met als enige actief een minderheidsparticipatie van 2 procent in het nieuwe Nyrstar.

Trafigura hoopte ook die resterende 2 procent in handen te krijgen via een bod van 22,5 miljoen euro. Dat bod kwam maandagavond echter op de vooravond van de Bluepoint-meeting te vervallen: Trafigura stelde 6 november als deadline, terwijl de onafhankelijke expert aangaf zes weken nodig te hebben om door de rekeningen van Nyrstar te waden en te oordelen of het bod billijk was. 

Nog op de beleggersagenda dinsdag bij de aftrap:

  • Op Wall Street sloot de Dow Jones voor het eerst sinds 15 juli op een record af, met dank aan hoop op een bestand in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. 
  • In Amsterdam tikte de sterindex AEX op de hoogste koers sinds 2001 af. De jongste jaren scoort de AEX duidelijk beter dan de Brusselse Bel20. De reden is in vier letters samen te ballen: ASML

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud