Olieprijs in vrije val

©© Ocean/Corbis

De olieprijs is voorlopig het grootste slachtoffer van de escalerende handelsoorlog.

In tegenstelling tot 'Doctor Copper' kun je de prijs van een vat Brent-Noordzeeolie geen echt betrouwbare barometer van de wereldeconomie noemer. Maar gerustellend was de koersval met 6 procent gisteren niet. De olieprijs was zo het grootste slachtoffer van de opflakkerende zorgen over de wereldeconomie, nu de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten escaleert. 

De zorgen over een haperende wereldeconomie en bijgevolg slabakkende vraag is niet de enige factor die de koersval verklaart. Een andere situeert zich aan aanbodzijnde. Libië hervatte gisteren de productie en uitvoer van vier belangrijke terminals, wat een extra 800.000 vaten per dag op de wereldmarkt brengt. 

Beleggers op Wall Street begonnen zich pas gisteren echt zorgen te maken over de handelsoorlog, nadat ze de vorige salvo's schouderophalend begroet hadden. De Dow Jones keek voor het eerst in vijf dagen tegen verlies aan. 

Donderdag krijgen we verse signalen over hoe het met de wereldeconomie staat, aan de vooravond van die escalerende handelsoorlog. In de eurozone maakt Eurostat cijfers bekend over de industriële productie in mei. Economen verwachten een herstel van 1,2 procent. In april was de productie met 0,9 procent teruggelopen, wat de vrees voor een sterk afkoelende Europese economie aanscherpte en de Europese Centrale Bank een extra excuus verschafte om vorige maand tot diep in 2019 een nulrente te beloven. 

Een heel ander verhaal tot nog toe in de Verenigde Staten. Daar blijft de Federal Reserve de rente met regelmatige tijdstippen verhogen, nu de economie ook in het tiende jaar expansie stevig blijft groeien. De inflatie voor juni zullen waarschijnlijk de centraal bankiers weinig reden verschaffen om de rente niét te blijven verhogen. Naar verwachting zal de kerninflatie in juni naar 2,3 procent stijgen, boven de 2 procent die de Fed als doelstelling hanteert. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content