Op de beleggersagenda deze week

Beleggers wikken en wegen elk woord van Jerome Powell, voorzitter van de Fed ©Bloomberg

Beleggers hopen dat de invloedrijkste centraal bankier ter wereld, Jerome Powell, deze week signaleert dat het na negen renteverhogingen in drie jaar stilaan welletjes is.

Wijzigt Powell boodschap over rentebeleid Fed?

Jerome Powell (foto), de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), houdt woensdag een toespraak voor de Economic Club van New York. Na recente toespraken van Powell en ondervoorzitter Richard Clarida is er speculatie dat de topman van de Fed zijn boodschap lichtjes zal aanpassen omdat de basisrente van de Fed stilaan de ‘neutrale’ rente van 3 procent nadert.

De basisrente bedraagt sinds september 2,25 procent en de Fed zal ze in december bijna zeker optrekken naar 2,5 procent, de negende verhoging in drie jaar.

Tot dusver vaarde de Fed min of meer op automatische piloot met een renteverhoging om de drie maanden. De vraag is of de Fed dat beleid in 2019 voortzet. De bestuurders van de Fed signaleerden in september dat ze volgend jaar nog drie keer de rente willen verhogen.

De rentetermijnmarkt gelooft hen niet en ziet slechts één renteverhoging in 2019.

Krimpt Chinese industrie?

De Chinese federatie van logistiek publiceert vrijdag cijfers over de industriële activiteit in november. De PMI-indictor van de groei van de Chinese industrie zakte in oktober naar 50,2 punten, het laagste peil in meer dan twee jaar.

Economen voorspellen dat de indicator in november stabiliseerde. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de industriële activiteit, en omgekeerd.

De buitenlandse bestellingen bij de Chinese industriële bedrijven dalen, onder meer als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China. Peking zal in 2019 wellicht het begrotingsbeleid versoepelen om de economische groei te stimuleren.

Wat zegt Jan De Nys (Retail Estates) tijdens eerste CEO Talks? 

Donderdag lanceert De Tijd de CEO Talks: een unieke kans om uw vragen rechtstreeks te stellen aan de CEO’s van beursgenoteerd Brussel. De komende maanden kunt u chatten met het kruim van de Brusselse beurs zoals Onno van de Stolpe (Galapagos), Johan Thijs (KBC) of John Porter (Telenet).

We trappen af met een van de meest ervaren CEO’s op de Brusselse beurs: Jan De Nys van Retail Estates, de eigenaar van baanwinkels. De Nys is reeds 20 jaar CEO van Retail Estates en behoort hierdoor tot de belangrijkste retailspecialisten in België. Afspraak dus donderdag om 12 uur voor de chat met Jan De Nys.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect