Advertentie

Op de beleggersagenda deze week

©REUTERS

Mario Draghi kan deze week de Europese beursrally extra kracht geven door steunwieltjes onder de banksector te stoppen.

De belangrijkste agendapunten voor beleggers deze week, nu de Brusselse beurs met een winst van 20 procent sinds eind december weer in een 'bull market' zit:

Verzacht ECB renteleed banken?

De Europese Centrale Bank (ECB) vergadert woensdag over het monetair beleid. Ze zal maatregelen bespreken om de impact van de negatieve rente op de rendabiliteit van de banken te milderen. 

Voorzitter Mario Draghi zei eind maart dat hij open staat voor een bijsturing van het beleid als de banken te veel last hebben van het erg soepele geldbeleid. De ECB overweegt om slechts op een deel van de cashoverschotten van de banken een strafrente van 0,4 procent toe te passen. Maar ze zal wellicht nog geen beslissing nemen over concrete maatregelen.

Ook de voorwaarden van de extra lang-lopende leningen aan de banken staan op de agenda. De ECB heeft die leningen in maart aangekondigd, maar ze moet nog beslissen over de modaliteiten.

De eerdere uitspraken van Draghi hielpen banken aan een remonte. En die remonte is cruciaal om de Europese beursrally op koers te houden, gelet op het grote gewicht van de sector in de meeste beursbarometers. 

Hoeveel verlaagt IMFgroeiprognose wereldeconomie?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) publiceert dinsdag een rapport over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. De instelling voorspelde in januari 3,5 procent groei in 2019 en 3,6 procent in 2020.

‘Het groeimomentum is sinds januari gedaald’, zei IMF-topvrouw Christine Lagarde dinsdag. ‘Dat zal je zien in onze nieuwe prognoses.’Vooral in de eurozone zijn de groeivooruitzichten verslechterd.

Het IMF voorspelde in januari nog 1,6 procent groei dit  jaar. Economen verwachten dat de groei in de eurozone slechts ongeveer 1,2 procent zal bedragen, omdat de Duitse economie sterk afkoelde en Italië in een recessie zit.

Het IMF merkt wel op dat de groeivertraging tijdelijk is. Lagarde: ‘We verwachten dat de groei opveert in de tweede helft van 2019 en in 2020. Om duidelijk te zijn, we zien geen recessie in de nabije toekomst.’ 

Novartis splitst Alcon af

De beurs van Zürich verwelkomt dinsdag de wereldmarktleider Alcon. De expert in oogverzorging - die in Puurs een productiesite heeft - wordt die dag afgesplitst van Novartis, de Zwitserse farmareus die onder CEO Vas Narashimhan meer focus krijgt. 

De aandeelhouders van Novartis ontvangen op 9 april per 5 stukken 1 aandeel Alcon. Alcon, dat onder meer sterk staat in de behandeling van cataract, realiseerde vorig jaar 7,15 miljard dollar omzet. Netto was er een verlies als gevolg van de dure terugroepactie van CyPass, een microstent om cataract te behandelen. WV/KVS

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud