Op de beleggersagenda deze week

Techinvesteerder Prosus legt vrijdag zijn eerste examen af sinds de Amsterdamse beursgang in september ©REUTERS

Deze afspraken mogen beleggers rood omcirkelen in hun agenda.

Zet pril herstel Europese economie door?

Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert vrijdag zijn maandelijkse indicator van de economische groei in de eurozone. Economen verwachten dat de PMI-indicator in november met 0,3 punt stijgt naar 50,9 punten. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector, en omgekeerd.

De activiteit van de industrie blijft wellicht dalen, maar de achteruitgang lijkt minder groot dan in oktober. De groei van de dienstensector compenseert ruimschoots de krimp van de industrie.

De lichte verbetering van het economisch klimaat is onder meer te danken aan het toenemend optimisme dat de VS en China binnenkort een gedeeltelijk handelsakkoord sluiten. Bovendien is de bezorgdheid over een brexit zonder akkoord gedaald, hoewel een harde brexit nog steeds niet uitgesloten is. Economen verwachten een heel geleidelijk herstel van de Europese economie nadat de groei in september bijna is stilgevallen.

De 'belangrijke evoluties' bij Greenyard

Maandag presenteert Greenyard  zijn halfjaarresultaten. De verwerker en verkoper van groenten en fruit die een lastig anderhalf jaar achter de rug heeft, heeft de publicatie vervroegd van dinsdag nabeurs naar maandag voorbeurs ‘naar aanleiding van belangrijke evoluties binnen het bedrijf.’

Stilaan gaat het beter met de leverancier van grote Europese supermarktketens als Delhaize, Albert Heijn en Carrefour. Greenyard plukt de vruchten van een herstructurering, waarbij jobs verdwijnen en bedrijfsonderdelen worden verkocht. De bloemendivisie en een Hongaarse diepvriesgroentefabriek gingen al de deur uit.

Greenyard kondigde eind oktober al aan dat de brutobedrijfswinst (ebitda) over het voorbije halfjaar - dat afsloot op 30 september - is uitgekomen op ongeveer 47,5 miljoen euro. Dat is meer dan de prognose van 43 tot 45 miljoen euro die Greenyard eind augustus gaf.

Prosus legt eerste examen af

Vrijdagmiddag publiceert Prosus  de resultaten over het halfjaar tot 30 september. Meteen het eerste examen sinds de techinvesteerder in september van de Zuid-Afrikaanse mediagroep Naspers (Nasionale Pers) afsplitste en naar de Amsterdamse beurs trok.

Prosus kreeg toen een eerste koers mee van 76 euro, bijna 30 procent boven de referentiekoers van 58,70 euro. Maar het enthousiasme bekoelde snel, de koers is nu met 61,47 euro weer grosso modo bij start aanbeland.

De reden is dubbel: de Chinese e-commercereus Tencent, goed voor meer dan 80 procent van de portefeuille, legde vorige week tegenvallende cijfers voor. En bij beleggers heerst ook scepsis over het miljardenbod op de Britse maaltijdkoerier Just Eat.

Hoe sterk is de Amerikaanse bouwsector?

De VS publiceren dinsdag cijfers over de woningbouw. Economen verwachten dat het aantal in aanbouw genomen woningen in oktober met 4,9 procent is gestegen naar 1.318.000 op jaarbasis. Het aantal bouwvergunningen verminderde wellicht met 0,7 procent naar 1.381.000. ING zegt dat de bouwsector de jongste maanden profiteerde van de sterke arbeidsmarkt, het robuuste consumentenvertrouwen en de dalende hypothecaire rente.

Verbeteren de resultaten van CFE?

CFE  komt vrijdagmorgen met een kwartaalupdate. Daarin geeft de Brusselse bouwgroep alleen cijfers over de omzet en het orderboek, naast commentaar en vooruitzichten. Het is vooral uitkijken of die laatste behouden blijven.

Het eerste halfjaar was qua rendabiliteit vrij zwak met een bedrijfswinst die, bij een stabiele omzet, een vijfde lager uitkwam dan een jaar eerder. Het tweede halfjaar moet beterschap brengen. De ruime winstmarge (ebitda/omzet) van CFE-dochter DEME, die in de eerste zes maanden op 14,8 procent uitkwam, zou over het hele jaar vergelijkbaar moeten zijn met die over 2018 (17,3%). Ook de bouwactiviteiten (Contracting) zouden een grote inhaalbeweging moeten maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud