Op de beleggersagenda deze week

JPMorgan-CEO Jamie Dimon, traditiegetrouw de richtingaanwijzer van Wall Street ©mfn online editor import

Of het nu de marsrichting van Wall Street of de hoge vlucht van de Belgische biotech is: alles draait om JPMorgan.

1. JPMorgan geeft de marsrichting op Wall Street aan ..

Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan , trapt dinsdag om 12.45 uur Belgische tijd traditioneel als eerste het Amerikaanse resultatenseizoen af en geldt al jaren als een belangrijke richtingaanwijzer op Wall Street. De nettowinst per aandeel zal naar verwachting uitkomen op 2,34 dollar, een toename met 18,2 procent.

Voor alle bedrijven in de Amerikaanse S&P500-index zien analisten de winsten met gemiddeld 3,6 procent dalen tegenover het vierde kwartaal van 2018. De afname is vooral het gevolg van een moeilijkere vergelijkingsbasis: in het vierde kwartaal van 2018 kregen de winsten een uitzonderlijke impuls na de belastingverlaging van de Amerikaanse president Donald Trump.

2. ... en organiseert dé biotechjamboree van het jaar

Van maandag tot donderdag organiseert JPMorgan ook voor de 38ste keer zijn invloedrijke Healthcare Conference, in het Westin St. Francis in San Francisco. En iedereen die iets betekent in de farmasector - of iets wil betekenen - zakt dan naar de Amerikaanse Westkust af.

Op het appèl, dé twee biotechbedrijven van de Lage Landen die vorig jaar dik 10 miljard beurswaarde rijker werden: Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren spreekt dinsdagavond 23 uur Belgische tijd, Galapagos-CFO Bart Filius donderdag 19u30. Biocartis-CEO Herman Verrelst, die vorige week beleggers na een beroerd 2018 nog suste met een relatief geruststellende update, spreekt donderdag op hetzelfde tijdstip

3. Hoe is het gesteld met de Duitse economie ...

Woensdag brengt het Duitse bureau voor de statistiek het economisch groeicijfer voor 2019 naar buiten. Economen rekenen op een toename met 0,6 procent. Dat is een stuk lager dan de klim van 1,5 procent die de Duitse economie in 2018 maakte.

De lagere expansie is vooral te wijten aan de kwakkelende industrie in het land. De wereldwijde groeivertraging en de internationale handelsspanningen wogen in 2019 op de Duitse fabrieken. Woensdag bleek nog dat de industriële bestellingen in Duitsland in november maand op maand met 1,3 procent zijn gedaald.

4. .. en met de Chinese economie?

Vrijdag weten we met hoeveel procent de Chinese economie is gegroeid in het vierde kwartaal. Economen voorspellen een expansie van 6 procent jaar op jaar. Ook in het derde kwartaal kwam de toename uit op 6 procent, de traagste klim in meer dan 27 jaar.

China heeft al sinds 2018 last van de wereldwijde groeivertraging en de handelsoorlog met de VS. Vorig jaar bestookten de twee elkaar met tariefverhogingen op exportproducten. Toch is er een duidelijke dooi ingezet, want de twee landen bevestigden vorige maand dat ze het eens zijn over een fase 1-handelsakkoord. Dat wordt op 15 januari ondertekend.

China zal de invoer uit de VS verhogen en meer Amerikaanse landbouwproducten afnemen. De VS zouden de importtaksen verlagen op Chinese producten met een waarde van 120 miljard dollar van 15 naar 7,5 procent. Daarnaast zien de VS af van een bijkomende tariefverhoging op 160 miljard dollar aan Chinese exportproducten die ze initieel in december zouden invoeren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud