Op naar Jackson Hole!

Vanuit Jackson Hole heb je een prachtig zicht op de Teton Mountains. ©BLOOMBERG NEWS

Vandaag begint de bijeenkomst van het kruim der centraal bankiers in Jackson Hole. De grote vraag is of Fed-voorzitter Jerome Powell zal zinspelen op meer renteverlagingen.

Powell houdt om 16 uur Belgische tijd de openingstoespraak op de jamboree in het idyllische plaatsje in Wyoming, aan de rand van het Grand Teton National Park. Beleggers zullen zijn woorden nauwgezet ontleden, op zoek naar signalen over het toekomstige monetair beleid van de Federal Reserve.

De markten willen vooral weten of ze op verdere renteverlagingen later dit jaar mogen rekenen. Eind juli verlaagde de Fed voor het eerst in tien jaar de rente. Dat werd toen omschreven als ‘een tussentijdse aanpassing van de rente’.

De Amerikaanse economie is echter al tien jaar onafgebroken aan het groeien, een uitzonderlijk lange periode, en zit aan het einde van de cyclus. Het handelsconflict met China dat president Trump heeft gelanceerd, blijft bovendien niet zonder gevolgen. De economische vooruitzichten zijn verslechterd en om de groei door te trekken heeft Trump al meermaals de Fed opgeroepen de rente verder te verlagen.

Dat de economie in de VS vertraagt bleek donderdag uit de indicator van de aankoopdirecteurs in de industrie. Die is voor het eerst in het decennium onder 50 gezakt. Dat wijst erop dat de Amerikaanse industrie niet langer groeit.

De Federal Reserve blijkt echter zwaar verdeeld over de te varen koers. Dat bleek woensdag uit de notulen van de laatste rentevergadering. Het werd donderdag nogmaals duidelijk door verklaringen van enkele centraal bankiers die tegen een nieuwe renteverlaging gekant zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect