Op naar nieuw record in Frankfurt

De fabriek van ThyssenKrupp in Duisburg. Investeerders vertrouwen op de kracht van de Duitse economie. ©EPA

Het beleggersvertrouwen in de Duitse economie kan de beurs van Frankfurt vandaag aan een nieuw record helpen.

Wall Street ging gisteren hoger dankzij het tijdelijk afwenden van de shutdown of sluiting van de overheidsdiensten. De Dow steeg met 0,3 procent naar een nieuw record.

Streamingreus Netflix wacht vandaag een topdag. Nabeurs bleek dat het bedrijf afgelopen kwartaal 8,3 miljoen abonnees aantrok, liefst 2 miljoen meer dan verwacht. In de nabeurshandel schoot het aandeel 9 procent hoger.

De Europese beurzen wonnen maandag 0,3 procent, Brussel schreef 0,4 procent bij.

  • De Duitse beursindex DAX sloot op een zucht (15 punten) van een nieuw record. Als de ZEW-index vandaag meevalt, zullen die schamele 15 punten ongetwijfeld voor de bijl gaan. De ZEW weerspiegelt het vertrouwen van binnen- en buitenlandse investeerders in Duitsland. En dat vertrouwen zit goed, getuige het decembercijfer van 29 dat aangeeft dat er 29 procent meer optimisten dan pessimisten zijn. In feite is de ZEW ook een goede barometer voor de wereldeconomie want multinationals als Daimler, Volkswagen, Siemens en BASF - alle DAX-leden - zijn in alle hoeken van de wereld actief.
  • In eigen land is het de laatste dag van het heropende overnamebod van Soclinpar, het investeringsvehikel van de controlerende familie Velge. De beursnotering van Sapec had nog maar weinig zin na de verkoop van de belangrijkste afdeling, de landbouwtak. De kans is groot dat Sapec op 29 juni nabeurs van de koerstabellen verdwijnt, bijna 92 jaar na de eerste beursdag op 27 september 1926.

Als Soclinpar tijdens het overnamebod (60 euro per aandeel Sapec) 90 procent van de bij het brede publiek verspreide aandelen verkrijgt - en zo minstens 95,53 procent van het totaal uitstaande aandelen controleert - dan volgt er een uitrookbod. Dat uitrookbod zou dan starten op 20 april en lopen tot 29 juni, waarna het aandeel normaal gezien van de koerstabellen zou verdwijnen. Beleggers die dan nog in een schuif stukken Sapec aantreffen, kunnen vervolgens nog dertig jaar lang terecht bij de Deposito & Consignatiekas.

  • Coil, de marktleider in de anodisatie van aluminium (bedekken met een dun beschermlaagje), rapporteert nabeurs zijn omzet over het vierde kwartaal en dus ook het volledige boekjaar 2017. Na negen maanden liep de omzet 7 procent achter op het cijfer van 2016. Toch hield het bedrijf vast aan zijn jaarprognose van 30 miljoen euro.

De verkoop van anodisatiediensten lijdt onder de afwachtende houding bij distributeurs, die te kampen hebben met volatiele aluminiumprijzen. De pakketaanbiedingen (anodisatie met metaal inbegrepen) liggen daarentegen wel goed in de markt en vertegenwoordigden in het derde kwartaal meer dan een vijfde van de omzet.

  • Op Amsterdamse beurs noteert Wereldhave vandaag zonder het dividend van bruto 0,77 euro.
  • Op Wall Street worden er voorbeurs een aantal kwartaalrapporten uitgestuurd. Telecomoperator Verizon zou ook in het vierde kwartaal ruim 600.000 klanten hebben gewonnen. Die nieuwe betalers moeten de verwachte daling van de gemiddelde opbrengst per klant (-6,3%) helpen compenseren.

Verder kijken beleggers ook uit naar de resultaten van Johnson & Johnson, Kimberly Clark en Procter & Gamble.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud