Over naar jou, Jerome

Naar alle verwachting verlaagt Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell woensdag de Amerikaanse beleidsrente. ©AFP

De financiële markten richten hun focus op 31 juli. Woensdagavond gaat de Federal Reserve naar alle waarschijnlijkheid de Amerikaanse beleidsrente verlagen. In Brussel staan er die dag ook boeiende halfjaarrapporten op het programma.

In het wereldkampioenschap monetaire stimulus geeft ECB-voorzitter Mario Draghi de wisselbeker door aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Jerome Powell. De voorzitter van de Federal Reserve zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid woensdag de Amerikaanse beleidsrente verlagen na 9 opeenvolgende verhogingen tussen eind 2015 en eind 2018.

De vraag is hoeveel basispunten de renteknip zal bedragen. Tot voor kort was de algemene verwachting dat de Amerikaanse centrale bank meteen het grof geschut zou bovenhalen en de rente met 50 basispunten zou verlagen. Maar na een ronkend banenrapport en een solide kwartaalgroei verschoof de consensus onder economen. Het merendeel gelooft dat de FED voor een zuinigere knip van 25 basispunten zal opteren.

Bedrijfsresultaten

Ook de resultatentrein dendert onverminderd voort. Het zwaartepunt in Brussel ligt eveneens op woensdag. Dan komen onder meer Solvay en Umicore met hun halfjaarrapport. 

Beleggers zijn somber over Solvay  sinds de nieuwe CEO Ilham Kadri in mei haar carrière aftrapte met een waarschuwing. Analisten verwachten nu voor het tweede kwartaal een brutobedrijfswinst (ebitda) van 594 miljoen euro, 8 procent minder dan dan de 643 miljoen euro over het tweede kwartaal van 2018. Voor heel 2019 ligt de lat op 2,315 miljard, iets minder dan de 2,33 miljard over boekjaar 2018.

Ook Umicore rapporteert op 31 juli. Gelukkig voor het bedrijf is dat -  de National Avocado Day buiten beschouwing gelaten- geen feestdag. Want Umicore heeft dit jaar nog weinig vrolijke feestdagen beleefd. Met Pasen moest het een knoert van een winstwaarschuwing uitsturen. En op de Vlaamse Feestdag kreeg het een adviesverlaging van UBS om de oren. Het beurshuis liet op 11 juli weten dat het zich ernstige zorgen maakt over de prijsvorming in de kathodedivisie. Die zitten in de oplaadbare batterijen die gebruikt worden in elektrische en hybride wagens en vormen de hoeksteen in het productaanbod van Umicore. UBS stelt dat er meer kathodemateriaal op de markt is dan de vloot van elektrische auto's nodig heeft. De bank meent dat die overcapaciteit eerder structureel dan tijdelijk van aard is en nog zeker 5 jaar kan aanhouden. Afwachten of CEO Marc Grynberg dat onheilsbericht woensdag kan ontkrachten. 

Superwoensdag

Alsof het nog niet bedrijvig genoeg is, geven woensdag ook Ontex, WDP, Melexis, Aperam, GBL en Intervest inkijk in de boeken. Met onze festivalkalender hoeft u niets te missen. En neemt u er gezien de feestdag vooral een kommetje tortillachips met guacamole bij.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud