Pengepolitik

Oeystein Olsen, een zeldzame centraal bankier die de rente kan verhogen in plaats van verlagen ©Bloomberg

In Oslo bewijst Oeystein Olsen dat niet álle centraal bankiers watjes zijn geworden.

Na hun Europese collega's vorige week, knipten gisteren ook de Amerikaanse centraal bankiers de rente bij. Over heel de wereld verlagen centrale banken de rente, van India over Turkije tot Chili. Héél de wereld? Neen, er is nog één Asterixdorp dat hardnekkig weigert aan de race naar de Grote Nul mee te doen: Norges Bank.

De Noorse centrale bank vergadert deze ochtend over haar pengepolitik, zoals geldbeleid zo mooi in het Noors heet. En economen zijn verdeeld over de uitkomst, maar mogelijk verhoogt gouverneur Oeystein Olsen voor de derde keer dit jaar de rente.

Het moet gezegd: Noorwegen is ook het Asterixdorp van de wereldeconomie. De natie van 5 miljoen zielen zit op een collectieve spaarpot van 970 miljard euro (9.600 miljard kronen), de economie boomt door de weer florerende oliesector, met een werkloosheidsgraad van minder dan 3,6 procent is er zo goed als volledige tewerkstelling. De inflatie ligt met 1,6 procent wel onder de doelstelling, maar dat ziet de centrale bank als tijdelijk. 

Enkele uren na de Norges Bank, komt ook de Bank of England met haar rentebesluit. De Britse centraal bankiers zullen zo goed als zeker de rente op 0,75 procent houden.

Het moet gezegd: gouverneur Mark Carney heeft verdraaid een moeilijker job dan Olsen. Probeer maar eens het beleid uit te stippelen als je niet weet of het Verenigd Koninkrijk effectief op 31 oktober zonder deal uit de Europese Unie zal tuimelen. En dus is het beter met de vingers gekruist te blijven zitten, om indien nodig na Halloween in te grijpen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud