Powell gaat vrijwel zeker in rente knippen

Jerome Powell gaat vandaag zo goed als zeker de Amerikaanse rente verlagen. ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank (Fed) neemt om 20 uur haar rentebesluit. De markt rekent op een renteverlaging.

Eind juli gaf de Fed de Amerikaanse economie wat extra zuurstof door de rente met 25 basispunten te knippen naar 2 à 2,25 procent. Powell gaf drie redenen voor de knip: een vertragende wereldeconomie, een relatief lage inflatie en de onzekerheid die de handelsoorlog tussen de VS en China met zich meebrengt.

De voorzitter zette de deur op een kier voor verdere renteverlagingen: 'We zullen gepast reageren om te verzekeren dat de economische expansie duurzaam is'.

De jongste banencijfers geven de centrale bank alvast een reden om het monetaire beleid te verruimen. In augustus kwamen er maar 130.000 jobs bij in de VS, terwijl economen rekenden op 160.000. Daarnaast groeide het aantal banen in de privésector op het laagste tempo in drie maanden. Het algemene beeld van het rapport was dat van een vertragende Amerikaanse economie. 

Daarnaast bleek uit cijfers over de maand augustus dat de Amerikaanse industriële activiteit voor het eerst sinds 2009 daalde. Als grote exporteur heeft deze sector veel last van het handelsconflict. De dienstensector maakte nog wel groei door, maar ook deze vertraagde. 

Powell in Zürich

Maar niet alleen de matige economische cijfers wijzen in de richting van een monetaire verruiming. Twee weken geleden sprak de voorzitter van de monetaire autoriteit op een bijeenkomst in Zürich. Hij deed daar een aantal opvallende uitspraken die we als kniphints opvatten. Een daarvan was: 'De Fed heeft het verwachte rentepad lager weten te krijgen. Dat heeft de economie gesteund'. 

Of in normale mensentaal: 'Door onze renteverlaging - en hints op toekomstige knips - verwacht iedereen lagere rentevoeten en dat stimuleert de groei'. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in een beter sentiment bij bedrijven en op de financiële markten. 

Centrale bankiers weten wat ze zeggen op dit soort bijeenkomsten en begrijpen in welke context ze opereren. Ook Jerome Powell heeft door dat de financiële markten volledig rekenen op een verlaging van de rente vandaag.

Volgens de markt is er 96,3 procent kans op een knip van 25 basispunten en 3,7 procent kans op een verlaging met 50 basispunten. Als Powell deze verwachtingen niet invult, zou dat onverstandig zijn, want daarmee zou hij het 'lagere verwachte rentepad' verstoren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud