Advertentie

Profiteert Nvidia andermaal van thuiswerken en gaming?

Het logo van Nvidia op het hoofdkwartier in Santa Clara, Californië. ©REUTERS

De Amerikaanse technologiereus Nvidia maakt woensdagavond kwartaalcijfers bekend. En die zullen goed zijn, onder meer dankzij het vele thuiszitten en de bijbehorende sterke vraag naar chips voor datacenters.

Nvidia werd 27 jaar geleden opgericht door Jensen Huang, Chris Malachowsky en Curtis Priem. Het trio zette van meet af aan in op ‘graphics-based computing’. Nvidia werd zo een specialist in grafische kaarten of GPU's (graphics processing units) voor de gamingsector en professionele toepassingen.

Een andere specialiteit zijn SoC’s (system on a chip), geïntegreerde schakelingen waarbij alle (of de meeste) componenten van een computer heel compact zijn samengebracht. SoC’s zijn cruciaal bij de productie van mobiele toestellen, in de eerste plaats smartphones.

Twee maanden geleden sloeg Nvidia een grote slag met de overname van de Britse chipontwerper ARM. Het telde voor die diversificatie het duizelingwekkende bedrag van 40 miljard dollar neer.

Met zijn producten zit Nvidia echter niet alleen in gaming en smartphones. Zowat in zowat alles wat ‘hot’ is, is het bedrijf aanwezig. Van zelfrijdende auto’s, over artificiële intelligentie en ‘virtual reality’ tot ‘bitcoin mining’. Tot de klanten behoren Amerikaanse reuzen als Amazon.com, Facebook en Google. Ook Tesla is klant bij Nvidia.

Wat mogen we woensdagavond verwachten voor de resultaten? Als toeleveraar aan techbedrijven profiteert Nvidia ten volle van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te tomen. Zowel het vele thuiswerken als het zich thuis bezighouden - onder meer met videospelletjes - is een zegen voor het Californische bedrijf.

Het is vooral uitkijken of Nvidia de sterke financiële prestatie van de voorbije kwartalen kon doortrekken in het derde kwartaal, dat voor het bedrijf op 25 oktober afliep. Analisten zijn daar alvast van overtuigd: zij voorspellen een sterke jaar-op-jaargroei voor zowel de omzet als de  aangepaste winst per aandeel. De omzet zou met 46,7 procent stijgen tot 4,42 miljard dollar, de winst per aandeel met 43,9 procent tot 2,57 dollar.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de inkomsten uit de datacenteractiviteit., een snel groeiend segment van Nvidia. De verwachting is dat die activiteit een omzet van 1,8 miljard dollar heeft gegenereerd, meer dan het dubbele van een jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud