Prosus, prosa, prosum

Bij het luiden van de gong zal Prosus het derde grootste bedrijf van Nederland zijn. ©EPA

Beleggers verlekkeren zich vandaag op de komst van Prosus naar de beurs van Amsterdam. De notering kan het internetbedrijf tot de nummer drie van Nederland bombarderen.

Wie zijn Latijns woordenboek van onder het stof haalt, leest bij het lemma 'Prosus' het volgende : Prosus, prosa, prosum (adj.): compleet, finaal, absoluut. Een naam met de nodige - nu u toch uw woordenboek ter hand heeft - gravitas. En dat kan je ook zeggen van het bedrijf zelf. De nieuwkomer krijgt volgens zijn prospectus een waardering van om en nabij de 100 miljard dollar, waarmee het op het Amsterdamse beursplein alleen Shell en Unilever qua marktkapitalisatie voor moet laten gaan.

Een zwaargewicht dus. Alleen, (nog) geen kat die het kent.

Naspers

Prosus is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Naspers , het grootste beursgenoteerde bedrijf van Afrika. Dat groepeert in Prosus al zijn internationale activiteiten en brengt ze apart naar de beurs. De uiteindelijke beurswaarde van Prosus hangt sterk af van de waarde van de Chinese internetgigant Tencent, waarin Prosus een belang heeft van 31 procent. Dat belang is nu 90 miljard dollar waard, maar die waarde schommelt nogal.

Naast het belang in Tencent houdt Prosus een reeks belangen aan in kleinere technologiebedrijven van Duitsland tot India. Die zijn onder meer actief in de maaltijdbezorging en de reclamesector.  Delivery Hero, Mail.ru en Swiggy zijn na Tencent allicht de meest gekende participaties.

Tencent

Tencent  zelf is een Chinese internetreus die zijn inkomsten voornamelijk uit online gaming en advertenties puurt. Het is eigenaar van de grootste sociale netwerksite in China, WeChat, dat meer dan 1 miljard (!) actieve gebruikers telt. Daarnaast heeft het nog MyApp, de meeste gedownloade Android-app in China met 700 miljoen maandelijkse gebruikers en is het 's lands marktleider in betaaldiensten en cloudopslag.

De reden waarom Naspers zijn Tencent-tak afsplitst en naar de beurs brengt is vooral technisch van aard. Naspers is, omwille van het belang in Tencent, op de beurs van Johannesburg een superzwaargewicht geworden. Naspers kocht één derde van Tencent in 2001 voor 32 miljoen dollar en die positie is nu zo’n 90 miljard dollar waard. Die spectaculaire stijging heeft de waarde van Naspers zodanig opgeblazen, dat het nu 25 procent van de beurs van Johannesburg vertegenwoordigt. Dat verplichtte heel wat Zuid-Afrikaanse investeerders tot gedwongen verkopen, omdat er een wettelijke limiet van 20 procent is voor het gewicht van een afzonderlijk aandeel.

PRX

Bij de beursgang van Prosus worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Naspers verdeelt een belang van 17 tot 27 procent onder zijn bestaande aandeelhouders en behoudt de rest. Het aandeel krijgt het tickersymbool PRX. 

En verder?

De beursgang van Prosus is met voorsprong het belangrijkste beleggersevent. Maar ook de ECB-aftelklok tikt steeds luider. Beleggers zetten hun timer op donderdag wanneer de Europese Centrale Bank allicht met een nieuwe renteknip komt (of een ander monetair versoepelingswapen uit haar arsenaal trekt).

Connect Group  heropent een overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Het uitrookbod loopt tot 23 september.

TINC  komt bij het krieken van de dag om 7u met jaarresultaten over het gebroken boekjaar 2018/2019. De verwachtingen zijn hooggespannen want het aandeel laveert rond een recordkoers 

WDP  houdt om 9u een buitengewone algemene vergadering over de splitsing van het aandeel in 7 en de juridische omvorming tot naamloze vennootschap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud